I et intervju i Tabloid på TV 2 skrøt Carl I. Hagen av den unge politikeren som inntil vinteren 2001 ble omtalt som hans kronprins.

— Jeg ville tro at det ikke var unaturlig at han etter å ha vært ordfører i åtte, ti, tolv år og fortsett er interessert i politikk, går inn i rikspolitikken, sa Frps mangeårige partileder og la til:

— At han personlig er kvalifisert for statsrådsemnet er helt klart. Særlig når jeg ser på en del av de statsrådene vi nå har.

Hagen viste til at Terje Søviknes nylig er utnevnt som formann i Frps kommunalpolitiske utvalg, en av partiets viktigste posisjoner utenom sentralstyret og stortingsgruppen.

Fallet var høyt for Søviknes da det vinteren 2001 ble avslørt at han hadde hatt sex med en 16 år gammel deltaker på et FrpU-møte. Søviknes måtte trekke seg som nestleder i partiet.

Det var en beintøff tid, sa Hagen i gårsdagens intervju.

- Snakker tydeligere

Søviknes holdt seg borte fra rikspolitikken helt til høsten 2002 da han var hovedinnleder på partiets landskonferanse. Fra 2003 har han vært tilstede på landsmøtene.

Søviknes så ikke selv gårsdagens Tabloid, men fikk flere henvendelser fra andre som hadde sett det.

— Tilbakemeldingene jeg har fått er bare positive.

— Er dette nye takter fra Hagens side?

— Nei, jeg har lenge kjent meg velkommen inn i varmen, men jeg forstår at han snakker tydeligere om mine muligheter i rikspolitikken.

Dette er muligheter Søviknes nå også vurderer. Før forrige lokalvalg gikk Frp-ordføreren ut og garanterte at han ville sitte hele perioden, dersom han ble gjenvalgt.

Stortinget i 2009?

— En slik garanti er kanskje ikke nødvendig å gjenta, sier Søviknes til Bergens Tidende. - Vi har sett mange eksempler på ordførere som har gått til Stortinget midt i perioden. Gjør jeg det, har jeg tross alt sittet 10 år som Os-ordfører.

— Først skal vi selvsagt bli gjenvalgt, legger han til.

Lørdag møtes Os Frp for å drøfte strategier frem mot valget. Blant annet spørsmålet om ordførervervet og eventuelt stortingskandidatur.

— Har du og dine omgivelser lagt hendelsene fra 2001 bak deg?

— De vil alltid ligge der som en del av min historie. Nå går det i det minste an å fokusere på politikk uten hele tiden å ha det som skjedde i bakhodet.

Det var en periode at det var nesten umulig å nå ut med et politisk budskap, fordi media hele tiden krydret historiene med hentydninger. Det var en tung periode.

Men det er et tilbakelagt stadium.

Foto: Scanpix