Raset i Austmannalitunnelen ved Røldal ble meldt av en lastebilfører i 4-tiden. Det var da uklart om noen var tatt av raset. En time senere ble det meldt at raset trolig ikke har tatt folk eller biler.

— Bilisten så en støvsky foran seg. Han sier at det ikke var andre kjøretøy foran i veibanen, sier operasjonsleder Svein Lyssand i Hordaland politidistrikt.

— Vegg av støv og røyk

  • Sjåføren bråbremset. Det var sekunder om å gjøre før han kjørte inn i raset, sier Svein Petter Garberg, daglig kleder i Hardanger Transport, til bt.no.

Sjåføren kom østfra.

— Han kjørte inn i en vegg av støv og røyk. Det var masse bulder og brak.

- Hvordan har han det nå?

— Akkurat nå ligger han og sover. Men han var bra skjelven da jeg snakket med ham.

Kampesteiner

  • Det har rast ut store steiner over betongportalen i tunnelens åpning fra øst. Det er gjort stor skade, sier Lyssand.

— Voldsomme krefter har vært i sving. Store steinblokker har rast ned fra fjellsiden. Den største blokken er vel på en fem-seks kubikk, sier Frode Lykkebø i Statens vegvesen.

Austmannalitunnelen er 903 meter lang og ligger like ovenfor Røldal i Hordaland.

— En stor del av betongportalen er ødelagt - 10-15 meter av den. Steinblokkene har laget et stort hull i tunnelmunningen, sier Lykkebø.

Geologer er på vei til rasstedet, og vil ta seg inn i området når det lysner.

Omkjøring

E 134 er fysisk sperret og stengt av raset. Det er omkjøring for mindre kjøretøy via gamleveien. For større kjøretøyer er veien helt stengt. Mesta er på stedet og dirigerer trafikken.

— Gamleveien er normalt ikke vedlikeholdt, og den måtte kontrolleres og godkjennes før den kunne åpnes, sier Lyssand.

— Kjøretøy på opptil 7,5 tonn kan kjøre gamleveien. Førere av større kjøretøy må belage seg på å vente, eller kjøre om riksveien, sier distriktssjef Lars Øyre i Statens Vegvesen.

- Når kan veien åpnes?

— Først må vi sikre, deretter rydde. Alt avhenger av hvor omfattende sikringsjobben blir. Men det blir uansett en massiv ryddejobb.

Oppdaterte veimeldinger her.

Saken oppdateres.