To geologer har vært på rasstedet i Ylvisåker for å vurdere rasfaren i området. Helikopteret har ikke kommet på grunn av dårlig vær, så geologene måtte gå til fots for å undersøke stedet.

— De forteller at de ligger så mye stein og spesielt jordmasser at de er redde for at det skal komme flere ras, siden det er meldt mye nedbør, sier prosjektleder Per Ove Fossheim i Statens vegvesen.

De skal gjøre en ny vurdering lørdag formiddag.

— Da er det meldt litt bedre vær, så vi får håpe det er trygt å starte opprydningen da.

Kriseferge

I mellomtiden har Vegvesenet satt opp kriserute med ferge mellom Kaupanger og Hella, og ekspressbåt for passasjerer mellom Sogndal og Leikanger. Avgangstidene kan du se her.

Også fylkesvei 609 ved Hilevang mellom Førde og Askvoll og fylkesvei 616 Davik-Dombestein er stengt på grunn av rasfare, melder Vegvesenet fredag ettermiddag.

Stort ras

Like etter klokken 23 torsdag kveld gikk raset ved Ylvisåker i Sogndal. Entreprenør dro ut da de fikk melding om raset, og meldte tilbake til politiet like etter midnatt om at raset var stort. De største steinene var på flere kubikk og raset er 60-70 meter bredt, opplyste politiet i Sogn og Fjordane i sin logg.

Geologene kan nå melde at raset har gått omtrent 200 meter oppe i fjellsiden.

Fredag og lørdag ventes full til sterk storm langs kysten fra Hordaland til Finnmark.

Mye regn

Statsmeteorolog Martin Granerød ved Værvarslingen på Vestlandet bekrefter at det er mye regn i vente frem til lørdag ettermiddag. I løpet av 12-18 timer ventes mellom 50 og 80 millimeter regn.

— 80 millimeter kan sammenlignes med åtte tiliters bøtter med vann på et kvadratmeter stort område. Det er ganske store mengder, sier Granerød.

Lørdag kveld og søndag fortsetter med regnbyger, og da blir det ikke snakk om de samme mengdene.

Søkte etter biler

Steinmassene dro med seg autovernet, og politiet fryktet først at biler kunne være tatt av raset.

Brannvesen og politi rykket ut til stedet for å søke i området. Det ble også søkt i fjorden med båt.

Politiet i Sogn og Fjordane opplyste på sin politilogg klokken 01.50 natt til fredag at det ikke var tegn til at biler ble tatt av raset. Søket ble dermed avsluttet.

Store omveier

Entreprenør Mesta er på plass med maskiner og er klare til å rydde veien når de får klarsignal fra geologene.

— Veien har fått store hakk etter steinene, og entreprenøren har bestilt mer oljegrus, for de hadde ikke nok til å lappe veien, sa vaktoperatør Ketil Molvær ved Vegtrafikksentralen i Lærdal.

Han forteller videre at steinene er store, men ikke større enn at de kan ryddes uten å sprenges.

Den stengte veien fører til store omveier for pendlere, spesielt før det eventuelt settes om ferge. De som skal kjøre mellom Sogndal og Leikanger må kjøre veien om Lærdal-Vinje-Vik og ta ferge over til Balestrand, eller veien om Skei-Førde-Vadheim-Balestrand.

Kjører veien hver dag

Svein Jarle Holsæter bor noen kilometer fra rasstedet og kjører riksvei 55 til jobben i Sogndal hver dag.

— Da jeg våknet, så jeg at det blinket voldsomt med lys der, så jeg kjørte innover og så at det var gått et stort ras, sa han.

Han fortalte at det ikke har gått store ras på dette stedet tidligere.

— Det har vært småsteiner, men nå kom det skikkelig. Jeg synes det er ufyselig. I dag er det meldt mye nedbør, og da er jeg redd det kommer enda mer.

RAS: Store steiner raste nedover fjellsiden torsdag kveld.
OLE KRISTIAN ÅSET/STATENS VEGVESEN