Det har gått et større jord— og snøras i Osa i Ulvik, opplyser Terje Hilland, operasjonsleder ved Hordaland politidistrikt. Veien er sperret, men ingen personer er tatt av raset, ifølge politiet.

Raset på fylkesvei 300 gått cirka 600 meter fra Osa sentrum, ifølge Statens vegvesen som er på stedet.

— Raset er omtrent 20 meter bredt og fire-fem meter høyt. Det er en blanding av snø, jord, trær og stein, sier Elin Syrstad, vaktoperatør ved Veitrafikksentralen i Hordaland.

Ingen tatt av raset

Veien blir stengt til i morgen. Da skal en geolog undersøke stedet.

— Raset har gått innerst i Osa, og det er tett tåke i området. Det er ingenting som tyder på at biler eller personer har gått med i selve raset. Politiet på stedet møtte to biler som hadde snudd ved raset, og det virket som om noen da rett og slett hadde spasert over raset, sier Terje Hilland, operasjonsleder i Hordaland politidistrikt.

Fylkesveien er eneste veiforbindelse til og fra Osa, og bygden er nå isolert.

— Ja, folk der kan ta livet med ro inntil videre, sier Hilland.

Det er ikke første gang det går ras i Osa. Både i mai og juni 2009 ble bygden isolert av lignende ras, det samme skjedde også i apri i fjor.

Ifølge Ivar Osa, som bor i bygden, er ikke dette raset mye å skrive hjem om.

- Et lite pingleras

— Det er et lite pingleras, spør du meg. Det går jo skred hele tiden, større ras enn dette, når det kommer så mye snø. Dette er lite i forhold til det vi er vant med, sier Ivar Osa.

Han forteller at en viss rasfare er noe de lever greit med, de som bor i bygden.

— Jeg oppfatter det som et rent snøras, som har tatt med seg litt tømmer og stein, sier lensmann i Ulvik herad, Jon Olav Heggseth, til bt.no.

Kommunen arbeider med å sette inn en båt som skal stå i beredskap for dem som befinner seg på «feil» side. Det blir også gitt tilbud om overnatting i Ulvik for dem som ikke kommer seg over.

— Det er ikke noe unormalt for oss dette her. Vi må vente på geologen og bruke litt ressurser på å være i beredskap, sier Heggseth.

Det bor rundt 30-40 mennesker i Osa. Flere har barn i barnehage og skole på den andre siden av raset.

Splittet familie

— Jeg møtte en familie ved raset som var blitt delt. Det ene familiemedlemmet var på hjemmesiden mens de andre var i Osa. Jeg tror faktisk de gikk over raset, sier Heggseth.

Flere har gått over raset for å hente unger i barnehage og skole

Jon Olav Heggseth

Han regner med at flere har gått forbi raset for å hente ungene sine i barnehage og på skole. Det går en gangvei langs elven nedenfor veien og raset, i trygg avstand fra rasstedet.

— Det er fullt mulig å gå forbi raset, sier rådmann i Ulvik, Jon Oppedal.

Politiet forteller at det ikke blir gjort gravearbeid før en geolog har vurdert rasfaren. Det blir befaring på rasstedet onsdag morgen.

— Det kommer en geolog så snart det lysner i morgen tidlig, og en vurdering ventes ca. klokken 10 onsdag formiddag, sier Elin Syrstad.

Kommunen vurderer å sette inn en båt for å sørge for transportmulighet for innbyggerne.

HELT STENGT: Fylkesveien, som er eneste veiforbindelse til Osa, vil være stengt til i morgen - minst.
2211-TIPSER