Det har gått to ras ved Kjøsnesfjorden på riksvei 5 mellom Skei og Fjærlandstunnelen natt til torsdag. Den første meldingen kom like før midnatt. Siden har veien vært sperret.

– Først gikk det et mindre ras, så gikk det et større etterpå, sier Åsmund Dale på Vegtrafikksentralen i Lærdal.

Det var flere personer i nærheten, men ingen kom til skade. Geologer er på stedet og vurderer situasjonen. Det er fremdeles usikkert når veien kan åpne igjen.

Raset er om lag 70 meter bredt og har tatt med seg 400-500 meter med rekkverk, ifølge Firda. Massene inneholder stein, tre og jord.

Uværet herjer flere steder på Vestlandet. Tre hus i Stranda kommune i Møre og Romsdal er truffet av et ras. Bergingsmannskaper arbeider på rasstedet, skriver Sunnmørsposten.

Det gikk bra med den eneste som var hjemme da raset kom, 70 år gamle Alvhild Greta Fjørstad.

Hørte smell Alvhild Fjørstad forteller at hun hørte et smell da veggen i stua ble slått inn og jord veltet inn i huset. Hun har bodd i huset i 40 år, men aldri vært utsatt for ras tidligere. Torsdag morgen våknet hun til helt spesielle værforhold i boligområdet i Hagenesvegen.

Huset ble sterkt skadd, og Alvhild har inntil videre flyttet inn hos sønnen og svigerdatteren.

Politiet hadde problemer med å komme fram til rasstedet, fordi det også hadde gått ras på riksveien mellom Sykkylven og Stranda.

Politimesteren på Sunnmøre har besluttet å evakuere de to husene som ble skadd i raset i tillegg til et nærliggende hus. Det blir også vurderte å evakuere andre, nærliggende hus.

Isolerte bygder Spesielt i Møre og Romsdal var det store problemer om morgenen torsdag. 15 riks— og fylkesveier var stengt

Ekstreme nedbørsmengder, kombinert med høye temperaturer og snøsmelting i fjellet forårsaket flere jord- og steinras.

Ved middagstider ga nedbøren seg, men Norges Geologiske Institutt (NGI) vurderte fortsatt rasfaren som stor.

Både Statens vegvesen og flere kommuner iverksatte kriseplaner. Bygder som Geiranger, Velledalen, Øye og Dalsbygda var helt isolert torsdag formiddag.

Tilløp til dramatikk var det også i den undersjøiske Freifjordtunnelen i Kristiansunds fastlandssamband da drenssystemet ikke klarte å ta unna vannet som rant inn i tunnelen utenfra. Den ene kjørebanen måtte stenges på grunn av mye vann nederst i tunnelen.

– Det viste seg at hjelpepumpene midtveis nede i tunnelen var underdimensjonert for slike nedbørsmengder som vi har hatt det siste døgnet, sier senioringeniør Arnfinn Løvik i Statens vegvesen til NTB.

Tre skadd Travelt var det også for veitrafikksentralene på Nordvestlandet.

– Det har vært et jevnt kjør hele dagen, sier Kristian Røkke til NTB. Han er sjef for veitrafikksentralen i Midt-Norge.

Det var sterk vind på kysten og i fjellområdene. Tre ble lettere skadd da en ekspressbuss på vei fra Oslo til Førde ble tatt av en kraftig vindrosse på Hemsedalsfjellet.

Administrerende direktør Bjørn Nordberg i Firda Billag sier til NTB at tre passasjerer ble lettere skadd og brakt til legebehandling i Lærdal. De øvrige kunne fortsette til Oslo i en ny buss.

Raumabanen mellom Åndalsnes og Dombås var stengt hele dagen torsdag på grunn av fare for trefall over toglinjen.

Problemfritt i Hordaland

Så langt har ikke nedbørsmengdene skapt problemer i Hordaland.

— Vi har fått meldinger om mye vatn på veiene noen steder, men det er ikke noe som har skapt problemer, sier vaktoperatør Stig Arild Øystese ved Veitrafikksentralen i Hordaland.

SPERRET: To ras sperrer riksvei 5 i Jølster.
ODDLEIV APNESETH