Samferdselsminister Ketil Solvik Olsen inviterte mandag kveld til allmøte om veivalg. Regjeringen skal nemlig bestemme seg for hvor mange hovedveier til Oslo de ønsker seg.

— Det er for mange veier av for dårlig kvalitet i dag. Vi må velge en trase eller to, sier Solvik Olsen.

Vegvesenet ønsker selv å satse på Haukeli og Hemsedal som hovedveier til Oslo, og forslaget skal ut til høring i Stortingen 8.mai.

— Jeg ønsker ikke å kommentere hvilken trase som vi vil støtte, men avventer høringsrunden som skal finne sted, sier Solvik Olsen.

Han håper derimot på mange innspill på kveldens møte.

- Sparer meg for arbeid

Solvik Olsen har sammen med sin statssekretær, Bård Hoksrud (Frp), benyttet dagen til å kjøre Oslo-Bergen. Ministeren valgte E16 over Filefjell, mens Hoksrud var så uheldige at han måtte gjennom kolonnekjøring på riksvei 7 og 52 over Hemsedal.

— Det er jo hverdagen for mange, spesielt yrkessjåførene. Det var flott å få innsikt i hva som møter dem, sier telemarkingen Hoksrud.

Han og ministeren er glad for at de gjennomførte turen, men de er altså ikke ferdige. Hele to dager er satt av til publikumsstuntet.

— Det er inspirerende å se engasjementet for norske veier, og samtidig sparer vi oss nok mye arbeid når vi nå med egne øyne ser hva som bør gjøres. Vi kan gå litt raskere over de ulike innstillingene, sier Solvik Olsen.

- For mange ulykkesstrekninger

De er begge kritiske til tilstanden på enkelte norske veistrekninger.

— Det er for mange ulykkesstrekninger på veien over fjellen. Vi møtte en stor gjeng foreldre rett før vi ankom Voss, som aksjonerte for ny E16. En reduksjon av antallet ulykker på den veistrekningen er noen av tingene vi må utbedre nærmere, sier Hoksrud.

Solvik Olsen innrømmer at han ble forbannet over noe av det han så over fjellet.

— Det er klart at deler av strekningene over fjellet er bra, andre steder er ganske irriterende. Jeg vil derimot ikke konkludere over enkelte strekninger nå, sier han.

Stort engasjement

En stor mengde mennesker står nå i kø for å stille samferdselsministren til veggs på Hotell Norge. Blant dem er turistsjef på Geilo, Pål Medhus, som har tatt på seg hallingbunaden for anledningen. Han vet hva han skal fortelle ministren.

— Hugs at Riksvei 7 er den stuttaste vegen, hvis du er trøtt av å køyre, sier han.