— Denne kostet nittini kroner, good gracious, dyrt til å være paperback, sier Mike Cousins (42) fra Portsmouth ý og drar Ian Pears «The Dream of Scopio» opp av en pitte liten Norli-pose.

Stort mer hadde han og fru Marina på cruiseferie om bord i 76.000-tonneren «Aurora» ikke bevilget seg på shoppingrunden i Bergen i går. Bare noen postkort. Ikke så mye som et lite troll eller en bergensk nøkkelhank kunne de vise frem da Byredaksjonen sjekket shoppefaktoren ved landgangen.

Solmette og lunsjsultne kom passasjerer i hundrevis subbende tilbake til Jekteviksterminalen, etter sightseeing og shopping. Fulle av begeistring over Bergen og stavkirken, men stort sett uten annet enn syltetøy, noen bemalte drikkeglass eller en tovet vikinghjelm i bæreposen.

De aller fleste kom faktisk completely tomhendte.

— Pundene er allerede brukt opp i Geiranger og Olden, forteller paret Tom Hail (66) og Aina Clarke (70) fra West Sussex. Han trekker likevel en strikkejakke opp av posen fra Windfjord Sweaters, Bergen, Norway.

How much? spør vi og får vite at jakken kostet 890 kroner. Greit nok, synes de, men pund til stort mer var det ikke igjen, etter alle kjøpestoppene langs kysten de siste dagene. Tydeligvis en pris å betale for å være siste ankringsplass før Southampton.

Kjøpte dyne

— «Jam of cloudberry» svarer Elaine Jackson (46) fra Isle of Wight da vi tar oss til rette i plastposen hennes.

Moltesyltetøy, altså, til 59 kroner, en gave til datterens venn. La oss håpe han liker søtt.

I shoppeposen ellers: en rød tovet vikinghjelm, noen uspesifiserte troll og et halsbånd til datteren.

— Dessuten smakte ferdigmaten på Torget aldeles utmerket, trøster hun oss.

En cruisegjest med en svær innkjøpt norsk sommerdyne i armene får et noe forundret blikk fra sikkerhetsoffiseren, men får passere - under dynen.

Det får også Murtle Thomas fra Wales med seks suvenirglass i plastposen. Hun skal om bord og drikke vin og har ikke tid til å gå i detaljer med posepatruljen.

Det har derimot Robert (40) og Alica (35) Weedy fra Leeds, som blar opp kvitteringer fra Erling Krage og Bergens Glasmagasin ý og åpner poser med vaser og glassdyr i bunnen.

— Og norske dukker, viser Alica.

— Men ingen strikkeplagg?

— For varmt til å tenke på sånt i dag, mener Leeds-paret, som så ut som spørsmålstegn da vi sa «Eirik Bakke».

Da poenget omsider gikk opp for dem fikk vi vite at Robert er Liverpool-supporter, mens Alicia stort har David Beckham i tankene når det snakkes om fotball.

I likhet med de fleste vi smugtittet hos, synes paret at norske priser er altfor stive.

— Men på cruiset er alt forhåndsbetalt i pund, både reise og sightseeinger, sukker de lettet. Æ bæ, til norske priser.

JAM OHOI!: Cruisepassasjer Elaine Jackson tar med seg moltesyltetøy fra Bergen hjem til Isle of Wight. I bakgrunnen mamma Mavis Berry.<p/>FOTO: ARNE NILSEN