Med 20 kilo khat i hver sin koffert, prøvde de tre ungarerne å ta seg forbi tollen på Flesland natt til lørdag. Det var ikke videre vellykket.

— Til sammen beslagla vi 60 kilo, sirlig innpakket i bananblader. Det er et forholdsvis stort beslag, sier Tor Isaksen, kontorsjef på informasjonssenteret ved Tollvesenet i Bergen.

Khat pakkes ofte inn i bananblader for å øke holdbarheten. Få dager etter planten er høstet, mister nemlig stoffet sin narkotiske virkning.

Nattens beslag har en markedsverdi på drøye 100.000 kroner.

Avslappende rus

De tre ungarerne kom til Flesland på kveldsflyet fra London.

— Khat er lovlig i Storbritannia, og derfor benytter smuglerne seg ofte av denne ruten. Vi har likevel også hatt svært store khat-beslag på svenskegrensen, sier Isaksen.

Khat-bruk er en vanlig syssel hos

folkegrupper med øst-afrikansk eller arabisk bakgrunn, hvor khatblader tygges i sosiale sammenhenger. I Norge er det stort sett somaliere som benytter seg av planten.

To års fengsel

Virkstoffet gir en avslappende rus og man blir døsig. Verdens helseorganisasjon (WHO) har erklært planten som narkotika, og stoffet er derfor forbudt i Norge.

Khatsmugling har en strafferamme på fengsel i inntil to år, men blir ofte med bøter i mindre alvorlige tilfeller.— De tre sitter nå i arresten, sier operasjonsleder Terje Hilland i Hordaland politidistrikt.

På landsbasis ble det beslagtlagt 155 kilo khat i årets seks første måneder.