— Parkvesenet har regnet ut at 4400 mål ble svidd av. Dermed er brannen den største vi har hatt her i moderne tid. I Hetlebrekkbrannen tidlig på 70-tallet ble rundt 3000 mål svidd av, og det var den største skogbrannen her i distriktet til nå, sier brannsjef Helge Eidsnes.

4400 svartsvidde mål ligger i området mellom Dyngeland, Totland og Brattlandsfjellet. Brannen raste fra mandag til tirsdag. Natt til tirsdag fryktet brannvesenet ildstorm. Det ble forberedt evakuering av over 50 boliger, og nødslakt av dyr. Takket være rundt 400 personers heltemodige innsats, og at vinden stilnet, fikk brannvesenet kontroll over flammene mandag formiddag.

Fortsatt ulmer det i det enorme, avsvidde området.

— Brannen kan blusse opp igjen når som helst. Det har brent dypt ned i jorden, og litt vind kan være nok til at det begynner å brenne i trerøttene igjen, sier Eidsnes.

— Brannfaren er fortsatt ekstrem. Det er ikke bare finværet de siste ukene som har gjort det så tørt. Det har vært lite nedbør i hele vinter, og naturen har tørket opp over lang tid. Det er ikke nok med litt regn nå. Vi trenger en skikkelig rotbløyte for å fukte jorden skikkelig, si-er brannsjefen.

Han ber folk være ekstremt forsiktige i all omgang med ild og varme i skog og utmark.

— Skogbranner truer ikke bare naturen, men det er også fare for menneskeliv og bygninger. Den minste brann farer av gårde i den tørre skogen, og truer bebyggelsen, sier Eidnes.

Politiet jobber for å finne årsaken til brannen. Dersom de finner ut at det er en voksen person som forårsaket brannen ved uaktsomhet, vil vedkommende få en straffesak mot seg. Det kan også bli snakk om erstatningsansvar, avhengig av graden av uaktsomhet.

— Vi har ingen tekniske spor foreløpig, men det er likevel ikke umulig å finne brannårsaken. Fortsatt etterlyser vi vitner som var i nærheten av turstien på nordsiden av Myrdalsvatnet mellom klokken 10.30 og 11.00 mandag, sier lensmann Norvald Visnes i Fana.

4400 MÅL AVSVIDD: Slik ser det ut rundt Totland etter skogbrannen.