Med det nye kontorbygget på 55.000 kvadratmeter har Statoil nærmest etablert sin egen lille by på Sandsli. Og det kan godt ha skjedd uten at bergerensere flest har fått det med seg. For på veien fra sentrum til Flesland, er ikke konsernets enorme byggningsmasse lett å få oversikt over, der den ligger litt bortgjemt i skogen mellom åser og andre bygg. Men i denne delen av Bergen har Statoil nå samlet sine 3000 ansatte i Bergen. Nybygget huser halvparten av disse.

Jobbe på tvers

Det ble mye snakk om Statoils størrelse og viktighet for Bergen under åpningsmarkeringen. — Bygget vil bidra til økt samhandling og mulighetene for å jobbe enda mer på tvers av fagmiljøer. Vi trenger virkelig dette bygget, og det skal brukes i mange, mange år fremover, sa plassjef i Bergen, Jannicke Nilsson. Hun mener at det representerer et fundament både for dagens velferd, og velferden til kommende generasjoner.

Enklere og smartere

Statoils sjef på norsk sokkel, Arne Sigve Nylund, minnet om at Statoil driver halvparten av hele sin olje- og gassproduksjon i Norge fra Bergen.

Og i følge Nilsson gir en arbeidsplass i Statoil generelt ringvirkninger på to arbeidsplasser i tillegg. Ingen snakket imildertid om nye arbeidsplasser under festlighetene i dag. Tvert i mot.

— Oljenæringen er under press, men det skal vi ta tak i. Investeringene på norsk sokkel er firedeoblet de siste ti årene, men lønnsomhten har gått ned. Dette er et ansvar som hele næringen må gjøre noe med. I praksis betyr det at vi ikke kan skreddersy alt vi holder på med, men vil må gjøre ting enklere og smartere, sa Nylund.

Styre plattform fra land

Som eksempel trakk han frem Valemon-prosjektet. Denne nye plattformen vil bli den første Statoil noen gang skal håndtere fra land. Og det skal skje fra et kontrollrom i det nye bygget på Sandsli.

Næringsministeren ytret ingen bekymringer for Statoils varslede nedbemanninger. Tvert i mot. - Når Statoil nå nedbemanner viser det omstillingsevne og evne til å tilpasse seg. Og det er en av de viktigste mekanismene som forklarer hvorfor det går så godt med norsk økonomi, sa Mæland.

Ifølge plassjef Nilsson er det størte bygget i by'n blitt levert på tid og budsjett av entrepenøren Skanska.

KLIPPET LEDNING: Næringsminister Monica Mæland foretok den offisielle åpningen av Statoils nybygg. Med bistand fra plassjef Jannicke Nilsson klippet statsråden ledningen til en lampe, som bare fortsatte å lyse, uten kontakt med noe nettverk.