Vi treffer Lillehaug sammen med tre andre engasjerte foreldre på en improvisert trening foran Vestlandshallen. Foran oss løper syv gutter i ishockeydrakter rundt på grusbanen – med rulleskøyter på beina.

Seniorlag

– Hadde det vært en ishall her, ville vi hatt rekordoppslutning, sier Lillehaug, og peker ut på grusbanen bak Vestlandshallen.

– Håpet vårt er først å få etablert et seniorlag for de over 15 år, sier Eirik Horverak (34), som er leder i Åsane ishockeyklubb .

Målet med et slikt lag vil dels være å samle personer med interesse for sporten og dels å forberede noen av disse på trenerjobber når ishallen kommer.

Finansiering

Idrettsdirektør Rune Titlestad har nå foreslått grusbanen bak Vestlandshallen som et mulig sted for ishall. Denne tomten eies av Bergen kommune, og er regulert til idrettsformål.

Hordaland ishockeykrets har derfor sendt en anmodning til både Idrettsetaten og Idrettsrådet om å definere tomten om fra «idrett fotball» til «idrett ishall».

– Så snart tomten er regulert, har vi mulighet til å gå ut og skaffe finansiering, sier Horverak.

– Det er mulig å få 10 millioner i tippemidler til ishall. Medregnet momsfritak mangler vi da rundt 13 millioner kroner. Det burde vi klare å få til.

Sagaen om ishockeyfolket

Tilgjengelighet for skolene vil være viktig for en fremtidig ishall.

– Like før påske skrev Bergens Tidende om en femteklasse i Fana som hadde vinterens syvende gymtime på isen, sier Lillehaug.

– Mine barn går på Tertnes skole, og der er det ingen skoleklasser som denne vinteren har besøkt isanlegg, sier Horverak.

– Dette er en åpenbar forskjellsbehandling som byens politikere har ansvar for å rette opp i.

Bedre enn fotball

I fjor var Horverak med og etablerte en kretsserie i Bergen for de som er ti år og yngre, der Åsane på sikt vil kunne bli det fjerde laget.

– For ishockeykulturen har dette vært kjempepositivt, sier Horverak.

– Ishockey gir mer enn å løpe på bakken etter en ball. Det er utviklende for hele kroppen, ikke minst for balanse og koordinasjon. Det ser vi igjen i skibakken.

– Ishockey er morsommere å se på enn håndball og fotball, kommenterer Lillehaug.

– Spillet er mye raskere, og det skjer noe hele tiden.

Millimeterrettferdighet

– Millimeterrettferdighet mellom bydelene er vanskelig å innfri, sier byråd for kultur, næring og idrett Henning Warloe (H) til Åsane Tidende på spørsmål om det er riktig fordelingspolitikk av kommunen å ikke gi tilbud om ishall til de to nordlige bydelene.

– Bergen er ikke New York, sier byråden.

– Det er ikke slik at vi trenger alle typer spesialanlegg i alle bydeler.

– Ishockeyklubben ser flere gevinster ved å bygge haller for både turn og håndball på tomten — i tillegg til ishall. Ville det vært en mulighet?

– Våre midler til å investere er begrenset. Vi ønsker ikke å komme i en situasjon der vi setter opp flotte haller - som vi i neste omgang ikke har midler til å drifte.

Pengene avgjør

– Så Åsane må vente lenge på egen ishall?

– Jeg lover aldri mer enn det jeg kan holde bare for å være tøff, sier Warloe.

– Så det spørsmålet er det umulig for meg å svare på. Det jeg kan si, er at dette er et område som vi kommer til å se ganske nøye på. Vi kommer tilbake til det i idrettsplanen. Men dersom vi tar det inn der, er det ikke det samme som at anlegget vil bli bygget. Idrettsplanen vil vise hvordan vi ønsker å prioritere, men det er pengene som avgjør.

Les mer på www.aasanetidende.no

Nødvendig med en ishall i Åsane? Si din mening i kommentarfeltet under:

GRUSHOCKEY: I mangel av ishall må barna i Åsane ishockeyklubb trene på grusbane. Fra venstre: Vetle Horverak (10), Eirik Iden (10), Sigvald Ulstein Fersum (11), Didrik Lillehaug (8), Sebastian Johannessen (8) og Heine Horverak (4). ALLE FOTO: MAGNE FONN HAFSKOR
STARTKLAR: ¿ Vi hjelper gjerne med å finne finansiering bare vi får tomten omdefinert til vårt formål, sier leder i Åsane ishockeyklubb Eirik Horverak, her sammen med tre engasjerte foreldre. Fra venstre: Svein-Ivar Lillehaug (45), Kim Fersum (52), Eirik Horverak (34) og Christian Lie (34).
FREMTIDENS ISHOCKEYSTJERNER: Det kan se tøft ut fra sidelinjen, men sannheten er at ishockeyspillere har langt færre skader enn andre lagidretter.
GRUSDANS: - Ishockey gir god trening av koordinasjon og balanse - i tillegg til at det er gøy! sier Eirik Horverak.
DYRT: Ishall er ikke det billigste idrettsanlegget å drive, sier Henning Warloe, som ikke vil gi noen løfter om fremtidig ishall i Åsane.