— Det har vært en spennende utvikling, sier Ronald Tuft, som eier halve Hero Norge AS, landets største driftsoperatør for asylmottak med 28 boanlegg rundt om i Norge.

Det er en nøktern kommentar fra en mann som bare i fjor kunne hente ut 2,6 millioner kroner i utbytte fra virksomheten. Året før var hans del av utbyttet 3,5 millioner. Det året stod Tuft personlig ligningsført med null i inntekt og 25,8 millioner kroner i formue.

Hero Norge AS har i dag hovedkontor i Stavanger. Men grunnleggerne Ronald Tuft og Øyvind Johannessen er blitt værende i Bergen, Tuft som teknisk sjef i Hero, Johannessen som økonomidirektør.

Tøffere tider

Ronald Tuft konstaterer at tallet på asylanter ennå er langt unna toppnivået fra 2004, og at konkurransen i markedet er blitt tøffere.

— Tilskuddet fra staten har stått stille i mange år, mens prisene og kostnaden med å drive har gått opp, sier Tuft.

Hero vant i fjor to nye mottak i anbudskonkurranse, Løren i Oslo og Fagerli i Nannestad, men tapte Tanum Ankomstmottak i Bærum til Norsk Folkehjelp. Nå har Hero levert anbud på nye mottak i Bergen, Sund og Bømlo.

Tilfeldig

— Det var tilfeldig at jeg kom inn i denne bransjen etter å ha kjøpt et hybelhus i Ytre Arna sammen med en kompanjong i 1987. Vi kom i kontakt med Bergen kommune om innlosjering av asylsøkere som da kom direkte til Bergen, forteller Ronald Tuft.

Det neste mottaket Tuft og Hero Eiendom etablerte var Heiane på Stord i 1992. Da hadde Statens Utlendingsdirektorat (UDI) kommet til, og innsett at det offentlige var avhengig av flere operatører for å ta seg av den økende strømmen av asylsøkere.

— Det var en hektisk tid, med den store tilstrømmingen fra Bosnia før 1994. Også 1997 og 1998 gav tøffe utfordringer med daglige fly fra Kosovo en periode, sier Ronald Tuft.

- Ikke bølgen

— Vi vokser i omsetning, men børsen ville nok ikke tatt bølgen for en driftsmargin på tre-fire prosent, sier Ronald Tuft om de siste resultattallene fra Hero Norge. Målet er seks prosent.

— Marginene våre er helt forsvarlige. Vi driver med en betydelig risiko, med kontrakter som kan sies opp på bare tre måneder, sier Tuft. Han vil ikke være med på at utbyttepolitikken er grådig.

Staten betaler i gjennomsnitt 5000 kroner måneden pr. asylsøker i tilskudd til husleie og drift på et ordinært mottak.

Ronald Tufts selskap Tuft Invest eier halvparten av Hero Holding, som sitter på 95 prosent av Hero Norge-aksjene. Den andre store eieren er ISS Facility Services, som tilhører det internasjonale storkonsernet ISS med hovedkontor i København.

— ISS har en stor prosent av sin arbeidsstyrke som ikke er etnisk norske. Det er interessant for rekruttering til vår virksomhet, sier Ronald Tuft.

Tor Høvik