TOR LEIF PEDERSEN

Midt i julebord-rushet fikk et hundretall utesteder i Bergen sentrum besøk av kontrollører fra i alt 10 etater fredag kveld. Storkontrollen var koordinert av leder for kontor for skjenkesaker i Bergen kommune, Gro Gaarder. Hun forteller til Bergens Tidende at dette er den største kontrollaksjonen som er gjennomført mot skjenkesteder og restauranter i Bergen noensinne.

Største i Bergen

— Så store aksjoner er vanlig i Oslo. Derfor har vi høstet en del av erfaringene med så store, samordnete aksjoner som de har gjort i hovedstaden. De etatene som var representert i Bergen sentrum natt til i dag, var kemneren, likningskontoret, kontoret for skjenkesaker, politiet, brannvesenet, Arbeidstilsynet, Tollvesenet, Lotteritilsynet, Mattilsynet og fylkesskattekontoret. Polititjenestemennene som var med, lette etter narkotika, de sjekket arbeids- og oppholdstillatelse. Arbeidskontoret sjekket om utestedene brøt den nye røykeloven. Folk fra kontoret for skjenkesaker sjekket om det ble servert alkohol til stekrt berusete personer. Mattilsynet sjekket de hygieniske forholdene i spisestedene, sier Gaarder.

Stoppet serveringen

Inside var ett av de første utestedene som fikk besøk av skjenkekontrollører og folk fra Bergen Lingningskontor og Hordaland Fylkesskattekontor. Skjekekontrollør Alice Seim var den første Pedersen fikk besøk av. De to gikk gjennom en lang sjekkeliste, og alt var i orden. All servering ble stoppet mens folkene fra lingingskontoret tok med seg papirrullen fra kassaapparatet, og sjekket mange ulike papirer.

Til Bergens Tidende sa Frode Pedersen på Innside at han synes det er helt i orden at myndighetene kikker restaurantnæringen i kortene. - Vi som driver dønn seriøst synes det er helt topp å få kontrollørene på besøk. Ved å kontrollere alle forhold ved utestedene, er det mulig for myndighetene å luke vekk de useriøse aktørene i bransjen, sier Pedersen.

I søndagsavisen kommer Bergens Tidende kommer med en stor reportasje fra aksjonen.