RUNE STØLÅS

KEN ROSSLAND

I dag er det høyvann klokken 11.21 og 23.57.

Vannet flommet i går opp fra hull og sprekker i det gamle trebygget som huser Bryggen Frisør. Trolig vil det stige enda mer i dag og i morgen.

Det er andre gang i vinter at tidevannet flyter på gulvet i frisørsalongens åpningstid.

— Før det har vi ikke hatt vann i butikken på tre-fire år. Dette kommer til å bli et vannår, spår innehaver Signy Johannessen.

Hun mister slett ikke humøret av en vanndam på gulvet. Hun forteller om en østlending som mandag var innom for å få en forklaring på fenomenet.

— Han skjønte ikke helt dette. Sjøen er jo langt fra butikken. Jeg forklarte han at Bryggen er bygget der det tidligere bare var vann, og at tidevannet innimellom flyter helt opp i husene. Han syntes dette var så eksotisk at han ville komme igjen dagen etter for å klippe seg, uttaler frisøren fornøyd.

Kundene kommer

De fleste kundene hos Bryggen Frisør bestiller time på forhånd. Når de først har møtt opp til time snur de ikke i døren på grunn av vannet.

— Når de sitter i frisørstolen har de beina på en bøyle. Så de blir ikke våte på føttene, forsikrer Johannessen. Lokalet er innredet med springflo i tankene. Skap er hengt på veggen og går ikke ned til gulvet. Maskiner er satt på en flisbelagt kant. Når vannstanden utenfor salongen blir for høy, legger de ansatte ut en improvisert bro. Det skal være mulig å gå tørrskodd over vannet. Iallfall til en kommer inn i butikken.

Mer flo

Vannstanden i Bergen ble mandag målt til 198 cm over nullnivå. Dette førte til 20 cm dype vanndammer på Bryggen. Broer satt sammen av to paller i høyden ble lagt ut for å sikre kundene tilgang til butikker og kunstgalleri.

I dag er det varslet 202 cm - og onsdag 215 cm over nullnivå.

Nymånen, som begynte å øke mandag, og det dårlige været må begge ta sin del av skylden for den høye vannstanden.

— Etter det som har skjedd i Asia kan vi ikke kalle dette flom. Dette er en lek i forhold, sier Signy Johannessen. Hun tror ikke noe vil bli gjort med de fuktige forholdene på den fredete bergensbryggen.

— Men det er noe vi bare må leve med. Bergen er Bergen, og Bryggen er Bryggen, konkluderer hun.

STORMFLO: Slik var vannstanden ytterst i Vågen ved 11.30-tiden i dag.
BTs WEBKAMERA
FUKTIG: Som om ikke vannet fra oven er nok; mandag piplet det opp gjennom sprekker og hull i Signy Johannessens frisørsalong på bryggen.
BALANSEKUNST: Uten gummistøvler på føttene er det en prøvelse å komme seg tørrskodd over Bryggen.<br/>Foto. MARITA AAREKOL