Ikke før Gudrun har rast fra seg slår uværet Haarek til. Han er en kraftplugg som sørger for vind opp i orkan styrke i kastene. Hårek har allerede begynt herjingene Trøndelag og vil fortsette nordover i kveld og i natt.

— Haarek er et kraftig uvær, men det passerer nord for Bergen, sier meteorologikonsulent ved Vervarslinga på Vestlandet, Magnus Anglevik.

Han varsler høy vannstand på et strekk fra Bergen til Stadt i kveld klokken 23.03. Og tirsdag formiddag blir det verre.

— Det er risiko for høy vannstand mellom 30-50 cm over det som er oppgitt i tidevannstabellen, melder Anglevik.

Det betyr en vannstand i Bergen på opptil 208 cm, ifølge Vervarslinga på Vestlandet.

Vannstanden var langt over det normale ved 10.30-tiden i formiddag.

Vår reporter på Bryggen meldte om opptil 20 centimeters vannstand i gatene. Sjøen gikk inn i flere av bygningene. Ved butikkene la de ansatte ut planker og paller for at kundene skulle klare å komme seg inn.

Høyere og høyere

Men om forholdene var ille i dag, skal de bli enda verre. Vannstanden ved flo vil trolig fortsette å stige de nærmeste dagene.

Dagens varsel var satt til 197 cm over nullnivå. Tirsdagens nivå er meldt til 202 cm, mens det topper seg på onsdag med 215 cm.

Når vannet er mer enn 195 centimeter over nullnivå, sender man vanligvis ut varsel om høy vannstand.

Fuktig hos frisøren

Vannet flommet i dag opp fra hull og sprekker hos Bryggen Frisør. Det er andre gang i vinter at tidevannet flyter på gulvet i salongens åpningstid.

— Før det har vi ikke hatt vann i butikken på tre-fire år. Dette kommer til å bli et vannår, spår innehaver Signy Johannessen.

Johannessen mister slett ikke humøret av en vanndam på gulvet. Hun forteller om en østlending som tidligere i dag var innom for å få en forklaring på dette fenomentet.

— Han skjønte ikke helt dette. Sjøen er jo langt fra butikken. Han synes det var så eksotisk at han ville komme igjen i morgen for å klippe seg, uttaler frisøren fornøyd.

Statsmeteorolog Karsten Eitrem forklarer hvorfor vi har springflo akkurat nå:

— Mandag er det nymåne. Både når det er nymåne og når det er fullmåne er det stor flo. I tillegg kommer de meteorologiske bidragene. Når det er kraftige lavtrykk, slik som nå, løfter vannspeilet seg, sier han.

Uvær

Uværet Gudrun forlot Vestlandet uten altfor stor skade. Damen hadde stor fart og har allerede passert Finland på vei nordøstover.

Men det er ingen grunn til å gjemme regntøyet lengst inne i skapet ennå.

For strekningen Stad til Narvik er det sendt ut varsel om høy vannstand i dag. På denne strekningen er det også fare for storm fra i kveld.

— I morgen blir det kanskje noe få byger, men ellers greit nok vær. Om kvelden kommer vinden til å øke på. På onsdag blir det full storm langs kysten. Den kommer fra sørvest, og det kan bli skikkelig ille onsdag, sier operativ meteorolog Olav Krogsæter i Storm Weather Center til bt.no.

Torsdag får vi nordvest kuling.

Håp om sol til helgen

— Lørdag og søndag er det håp om fint vær. Fredag får vi et lite høytrykk og det vil i beste fall vare ut helgen. Da blir det også kaldere og muligens minusgrader, sier Krogsæter.

Vi som ikke har sett solen på uendelig lenge, tror knapt hva vi hører.

— Er du sikker på at det blir fint vær til helgen?

— Ja, om lag 75 prosent sikker, sier meteorologen.

265 millimeter regn

Det siste døgnet kom det 27,2 millimeter med regn i Bergen.

Når det legges oppå de 237,8 våte millimeterne som alt er kommet i januar, blir det 265 millimeter til nå i januar.

Fra lørdag morgen til søndag morgen kom det 37,2 millimeter.

Tipp januarnedbøren her!

<b>STORMFLO:</b> Så høy har du sjelden sett vannstanden i Vågen. Dette bildet ble tatt av vårt <a href="http://www.bt.no/kamera/article.jhtml?articleID=24461">webkamera i Vågen</a> klokken 10.30.