ESPEN TJERSLAND

LINDA HILLAND

espen.tjersland@bt.no

— Det ble ikke så ille på Vestlandet som vi hadde ventet, sier meteorolog Kristine Gjesdal ved Vervarslinga på Vestlandet til Bergens Tidende.

Restene av den tropiske stormen «Lisa» ble trolig svekket på vei opp fra Atlanteren, og traff ikke Vestlandet med slik styrke som først fryktet.

Det blåste likevel friskt på kysten.

— Det har vært ganske røft i Nordsjøen med bølger på opp til ti meter, opplyser Gjesdal. Flere lavtrykk har nå samlet seg opp mellom Færøyene og Shetland, men de beveger seg lite.

— Vinden vil avta noe i styrke, men det vil fortsatt komme en del nedbør de nærmeste dagene.

Vanskelige kjøreforhold

I går ble det målt mellom 20-30 millimeter med regn i Hordaland, noe som er langt mindre enn i Rogaland, der det ble målt 104, 9 millimeter.

Både i Rogaland og i Hordaland ble det meldt om vanskelige kjøreforhold, trær som veltet, avløp som ble tette og kjellere som ble fylt av vann.

Det ble ikke meldt om større problemer eller personskader som følge av uværet.

Ved 19-tiden i går gikk det et ras på E134 i Røldal, som førte til at veien ble stengt. Halvannen time senere kunne veien åpnes igjen.

Utover ettermiddagen beveget uværet seg østover, og både på Sørlandet og store deler av Østlandet var det kraftig regn og vind.

Sogn og Fjordane ble imidlertid ikke like hardt rammet. Alle veier var fri for ferdsel i går.

— Det blåste ganske kraftig her, men vi har unngått de store regnskyllene, sier vaktoperatør i Statens vegvesen ved veitrafikksentralen Region vest, Terje Bolstad.

Sol til helgen

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) varslet lokale oversvømmelser i Hordaland, men det slo ikke til.

— Nedbøren er i ferd med å avta. I dag vil det ikke regne så mye som i går. Nedbøren kommer mer i byger utover, og det er ikke fare for flom eller oversvømmelser, sier Inger Karin Engen, hydrolog ved NVE.

Bergen lufthavn Flesland hadde i går små forsinkelse på grunn av kastevind, men ingen flyginger ble kansellert, melder Avinors Informasjonssenter.

Regn og vind til tross. Vervarslinga på Vestlandet melder om mindre vind og oppholdsvær til helgen. - Et høytrykk er på vei innover mot Skottland. Det vil føre til sol og pent vær, sier meteorolog Kristine Gjesdal.