KRISTIN JANSEN

— Dette er eksepsjonelt. Vi har aldri hatt så mange av dem i Norge vinterstid før, sier ornitolog Frode Falkenberg.

Han og andre fugleelskere jubler over styggeværet de siste ukene. Den ekstremt sterke vestavinden har nemlig rasket med seg en mengde fugleraser som normalt ikke oppholder seg i Norge på denne tiden av året og slengt dem fra seg langs norskekysten. Med en fart på over 100 kilometer i timen har 2000 viper føket over fra Storbritannia til Norge. Allerede den 12. januar, dagen etter Ingas herjinger, ble de første tre vipene oppdaget på Utsira. Den 13. eksploderte det med mer enn 1000 observasjoner.

Ingen sjanse mot stormen

— Vipene kan ha prøvd å komme seg bort fra stormområdet, men blitt overrumplet av den sterke vinden. Fugler har som andre dyr en egen evne til å oppfatte værsignaler før menneskene gjør det, sier Frode Falkenberg.

— Hadde de ingen mulighet til å stoppe?

— De kunne nok ha bremset hvis de ville, men vipene har ikke kapasitet til å fly mot en storm, sier ornitologen.

Vipen er en trekkfugl som oppholder seg langs kysten av Storbritannia, Frankrike og Nederland i vinterhalvåret. Vanligvis vender de første eksemplarene tilbake til Norge først i slutten av februar. Fuglene styres av lyset, og Frode Falkenberg avviser at den rekordtidlige hjemkomsten skyldes mildere klima.

Holder til på Herdla

— Det er helt umulig. En slik endring ville vi ikke merket før om mange år. Vipene som er her nå har helt sikkert kommet med stormen, sier han.

Hordalendinger som vil se den rekordtidlige fuglen bør dra ut til Herdla der det er gjort 100 observasjoner de siste dagene. Men fuglekikkerne bør være raske. Vipene kan snart finne på å ta vingene fatt og fly tilbake til vinterresidensen i Storbritannia.

— Dersom snøen blir liggende og frosten setter seg i bakken, vil det ikke gå lang tid Vipene er nemlig avhengige av telefri jord for å kunne grave opp insekter med nebbet, sier Frode Falkenberg.

— Først om halvannen måned kommer de for alvor, legger han til.