For Hordaland sin del ser det vått ut de kommende dagene. Veldig vått. Så vått at Vervarslinga på Vestlandet har sendt ut OBS-varsel for søndagen. Det er mye lokalt nedbør i vente.

— Vi er usikre på hvor mye det blir, nøyaktig. Men vi har prøvd å estimere det til mellom 80 og 100 millimeter på det verste, sier vakthavende meteorolog Mette Skjerdal.

Andre steder

Dette vil ikke gjelde for Bergen. Indre strøk i Sogn og Fjordane får de høyeste toppene. Men også bergenserne kan belage seg på å bli bløte.

— I Bergen blir det ganske vått også. Det kommer til å regne stort sett hele søndagen.

Drittværet kommer til å fortsette utover i neste uke. Fra søndag av stiger temperaturen, så det er ikke noe håp om at nedbøren krystalliserer seg.

— Begynnelsen på vinterferien ser ikke bra ut. Det verste været kommer søndag, mandag og tirsdag. Onsdag blir det litt nedbør, men ikke store mengder.

Fare for skred

De store nedbørsmengdene kan bli farlige for dem som oppholder seg i fjellet denne helgen, mener meteorologen.

— Er du på fjellet så bør du ta dine forholdsregler. Spesielt Nordfjord, Voss og Sogn er det stor snøskredfare søndag og mandag, sier Skjerdal.

Sammen med NVE, Statens vegvesen og Jernbaneverket driver de nettsiden varsom.no. Her står det at faren for skredfare øker til nivå fire- altså stor.

«Det er søndag meldt store nedbørmengder og etter hvert stigende temperatur med kraftig regn opp til ca 1000 moh. Dette vil føre til at snødekket blir ustabilt og mange naturlig utløste skred kan forventes. Leområder med mye fokksnø fra tidligere vindretninger under 1000 moh er mest utsatt».

Områdene som kommer opp i nivå 4 er Røldal, Voss, Fjordane, Sogn og trolig Nordfjord.

Kolonnekjøring

Dersom noen mot formodning skulle sette seg bak rattet, kan Statens vegvesen melde om varierende forhold på veiene.

Jan Marøy ved Vegtrafikksentralen region vest forteller at det er innført kolonnekjøring over Haukeli.

— Hardangervidden vil holde åpent i hele dag. Men det blir verre søndag. Da går det fort mot kolonnekjøring.

Han sier det skal mye til for at det blir kolonnekjøring over Filefjell eller Hemsedal.

Kan bli bedre

Om du har trosset varslene og lest så langt som dette, så kan du få en liten godbit til slutt.

Meteorologisk institutt sier nemlig at det kan bli en åpning for bedre vinterføre frem mot avslutningen på vinterferien. Mot slutten av uken skal temperaturen synke.

— Kaldest blir det til helgen.

- Blir det nedbørsfritt?

— Det er vanskelig å si. Vi var mer optimistiske tidligere før den aller siste meldingen kom. Men det ser ikke ut som store mengder, og det kan bli muligheter for snø på fjellet, sier vakthavende meteorolog Skjerdal.