Mens hans artsfrender rutinemessig tar turen til varmere strøk, har storken Sture flakset Vestlandet rundt i månedsvis. Nå har han landet på Voss, og ser ikke ut til å ville forlate landet denne vinteren heller.

Sture er Surre

— Det er mer og mer som tyder på at Sture er den samme storken som Surre, som har oppholdt seg flere steder på Østlandet de siste par årene, sier ornitolog Frode Falkenberg til bt.no.

Han sier at både utseendet og atferden indikerer at det er samme fugl.

De siste bildene av storken viser en litt skitten og pjusk fugl. Falkenberg vil imidlertid ikke gå med på at den er i dårlig form.

— Nei, det er sannsynligvis fuktigheten i været som gjør at den ser sånn ut. Storker pleier i tillegg å subbe brystkassen i vegetasjonen når de beveger seg, det er nok derfor den er litt skitten, sier han.

Han tror heller ikke at fuglen lider noen nød på sin lange Norgesturné.

— Hvis det er samme fuglen, så overlevde han rundt -30 grader på Østlandet i fjor. Jeg tror derfor ikke han står i fare for å fryse i hjel.

Godt næringsvett

Om det er så som så med fuglevett, har storken i det minste næringsvett.

— Han viser at han vet å finne den maten han trenger, siden han finner bossfyllinger og andre plasser med mat, sier fugleeksperten.

Han forteller at han gjerne skulle merket Sture og fulgt hans videre eskapader i landskapet. Opprinnelig var planen å merke ham da han holdt til i Kjevikdalen utenfor Lindås. Men fuglen hadde andre planer, og fløy videre før de fikk tak i ham.

Da han først kom til Voss, ble han observert ved Melsvatnet. Lørdag skal han ha holdt til ved Lundarvatnet.

Reisetips

Neste stopp på Stures reiseplan er uviss. Falkenberg har liten tro på at han noen gang kommer til å gjøre som sine artsfrender og dra til Afrika.

— Det vil han neppe klare. Jeg anbefaler ham å ta en tur til Kjevikdalen igjen hvis han blir sulten. Der så han ut til å trives godt. De ansatte passet på han og fulgte med. Bra med mat, og hyggelig bevertning, sier han.

Har du sett stork i Norge? Skriv gjerne noen ord i feltet under!

MØKKETE: Sture trenger nok en vask om han håper å finne en make på ferden. FOTO: Lars Lid Trana