— De vi har til rådighet vil i dag være ute enten som sivile tjenestefolk som observerer eller som uniformerte patruljer, sier politioverbetjent Siri Doksæter ved Hordaland politidistrikt til bt.no.

Opptrappingen er et resultat av serietyveriene mandag.

— Den største tyveribølgen hittil i sommer startet på mandag. Da hadde vi to tyverier og i går hadde vi syv stykker i løpet av litt over fire timer.

Hyppigheten og fremgangsmåten ved tyveriene gjør at politiet tror det er en utenlandsk bande som er på ferde.

Gustav Landro og Helge Stave ved Bergen sentrum politistasjon var blant dem som patruljerte på fisketorget i formiddag. De har så langt ikke sett noe til tyveribanden.

— I dag er det litt mindre folk ute enn i går. Det kan ha en sammenheng, sier Helge Stave.

Ondskapens akse: Bryggen, Fisketorget og Strandgaten - Alle tyveriene har skjedd på Bryggen, Fisketorget eller Strandgaten. Mange av ofrene har også gått med ryggsekk. Da har du liten kontroll på verdisakene dine. Om du i stedet bruker en mageveske eller lommer på fremsiden av kroppen er det mye mindre risiko for å bli utsatt for tyver, sier Doksæter.

Det er slett ikke bare besøkende turister som blir ofre for tyvene. Omtrent halvparten av ofrene har vært bergensere. De fleste ofrene har ikke merket noe til tyveriet før de oppdager at lommebok eller mobil er borte.

— Det er kredittkort, mobil og penger de er ute etter, sier Doksæter.

Hun oppfordrer folk til å være forsiktig i folkemengder, ikke ta med seg mye verdisaker ut på byen og sjekke at du har alle verdisakene dine om noen dulter borti deg. Publikum bør dessuten ha øynene med seg.

— I menneskemengder er det veldig vanskelig å få oversikt, så det er viktig for oss hva folk observerer.

Slik gjør du

Om du blir offer for tyver, bør du gjøre følgende:

  • Sperr kortene dine
  • Sperr mobilen din
  • Ta kontakt med nærmeste politikammer