— Vi går gjennom området systematisk, ser etter mistenkelige ting og tar vannprøver, sier oppsynsmann Ottar Gjengedal.

Sammen med kolleger fra vannbehandlingsgruppen i Bergen kommune tilbringer han lørdagen i terrenget rundt Svartediket. Orange spraymerker langs turveien viser spraymerker tydelig hvilke bekker som er sjekket og tatt prøve av.

- Utelukker ingenting

Nå ligger Gjengedal på kne i en myrete skråning, for å ta en prøve av vannet som siger nedover mot Svartediket. Kilden til Giardia-smitten kan være hvor som helst i området.

— Vi utelukker ingenting, sier Gjengedal. Mens noen saumfarer terrenget, tar et annet team for seg kloakksystemet i området. Ved å helle rødt fargestoff i kummer og toaletter, håper man å kunne spore eventuelle lekkasjer ned i vannet.

Lenger borte er to andre kommunearbeidere i sving. Fra et bekkefar som krysser under veien graver Johnny Bauer frem plastposer, tøyfiller og annet boss. Svarte, små poser med hundebæsj dominerer helt, forteller han.

— Folk klager over at det ikke er korger til å hive posene i, sier han.

— Jaja, humrer kollega Reidar Blindheim.

— Har du hund, så har du hund.

Sauelik eller hundeskit?

Ute på vannet koser en måkeflokk seg i solsteken. Også en rekke mennesker har latt seg lokke av det flotte været - joggere, syklister og turfolk farer forbi langs veien, med og uten firbent følge. Mange stopper opp for å slå av en prat om mysteriet med det forurensete vannet.

— Dere må ikke skylde på hundene, de har gått her i alle år, sier en mann.

— Nei, skyld heller på hundeeierne, flirer Blindheim.

— Det kan være et lik. Det er flere som aldri er blitt funnet, spekulerer en dame.

Andre lurer på om det kan være hundeskit, måker eller kanskje en forulykket sau som har gitt bergenserne magesjau.

— Rotter, kan det være det? For det er jo mye rotter nede i strøket her, spør Ellen Harbitz. Sammen med Øivind Giertsen er hun på vei til fjells, for anledning med drikkeflasken full av saft og kokt vann.

Resultatløs jakt så langt

Da mørket senket seg i går, hadde smittekilden ikke blitt avslørt.

— Vi får ikke svar i kveld, men fortsetter for fullt i morgen tidlig, sier Ole Dan Lundekvam, daglig leder i Bergen Vann KF. Et omfattende arbeid ligger foran etterforskerne. Rørinspeksjonsbil skal undersøke vannledningene innvendig med kamera. Nedslagsfeltet til Svartediket skal undersøkes. Avløpsnettet fra hus og hytter skal kontrolleres.

Til vanlig sjekkes Svartediket ukentlig for E.coli og koliforme bakterier. Nå skjer det daglig, opplyser Lundekvam.

— Vi må ta dette bit for bit, som i en etterforskning.