— Det var mye unnasluntring å se. Kontrollen avdekket langt flere feil og mangler enn vi hadde forventet. Vi har stått her siden klokken åtte i morges, og det har vært noe hele tiden, forteller Tom Børslid, som er fagansvarlig for utekontroller i Statens Vegveesen.

Kontrollen fant sted ved Lyderhornstunnelen mellom klokken 8 og 15 i går, og var et samarbeid mellom Statens Vegvesen, Utrykningspolitiet og Tollvesenet.

Totalt ble elleve bilførere politianmeldt, blant annet fordi de ikke hadde gyldig førerkort for henger eller tungtransport. Ytterligere fem fikk bot fordi de ikke hadde med seg sertifikatet. En bilist ble tatt med avgiftsfri diesel.

Flere hadde også slurvet utilgivelig med lasten. De måtte pent stå i regnet og ordne lasten sin før de fikk kjøre videre.

— Blant annet var det en som hadde stablet et stillas høyt til værs på lasteplanet sitt, med kun én enkelt stropp over som sikring. Det var nok det mest graverende vi så under kontrollen, sier Børslid.

Hele 42 kjøretøy ble utstyrt med mangellapp etter teknisk kontroll, og ytterligere 20 fikk muntlig pålegg om å fikse doningen så snart som mulig.

Gårsdagens kontroll var den tradisjonelle storkontrollen som arrangeres to ganger årlig. Neste storkontroll blir på høstparten. Men Børslid presiserer at det absolutt ikke er fritt frem på veiene i mellomtiden.

— Vi kommer til å holde flere kontroller i tiden fremover. Det er ikke så lenge til den nordiske storkontrollen, advarer Børslid.

FET BUNKE: Tom Børslid i Statens Vegvesen hadde knapt plass i mappen sin til alle mangellappene fra gårsdagens storkontroll.. En av bidragsyterne var mannen med seg hengeren i bakgrunnen. - Han hadde ikke sertifikat med seg, og hadde heller ikke førerkort for henger. Dessuten manglet den lys, og han hadde ikke vognkort for den. I tillegg hang de to madrassene ned på utsiden av hengeren, forteller Børslid.
FOTO: ARNE NILSEN