I morgen arrangerer Raftostiftelsen tur til Storevarden på Vidden. Der vil det bli avduket en bronseplate med det nye navnet «Menneskerettighetsvarden». På platen vil det også stå hvor mange bergenser fra forskjellige grupper som omkom under 2. verdenskrig.

— Ideen kom som en flygetanke. Dette blir en ny måte å markere 8. mai på. Mange av arrangementene som allerede eksisterer, er veldig fine, men ikke alle er like folkelige. Vi håper å få med flere mennesker, sier Hanne Sophie Greve.

Fredsmarsjen søndag vil gå i tre løyper. De sprekeste kan velge å gå fra Fløibanens øvre stasjon. I tillegg blir det turledere som går fra Montana og fra øvre stasjon på Ulriksbanen. Arrangementet på toppen starter klokken 12.

— Ta gjerne med norske flagg eller kle deg i norske farger, oppfordrer Greve.

FN-representanter med FN-flagg vil også være med på turen.

Tanken er at gjennom å bruke en varde, som er et kjent symbol langs kysten, vil man knytte sammen det historiske med vår egen tid og det menneskerettighetsarbeidet som foregår nå.

Greve var med på å danne Raftostiftelsen og har vært norsk dommer i menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Noe av inspirasjonen til vardeprosjektet fikk hun da hun så hvor flinke franskmennene er til liknende prosjekter.

— Varden er synlig fra byen. Den blir derfor en påminnelse både om det historiske, men også om det som skjer fremover, sier Arne Lynngård, styreleder i Raftostiftelsen.

Hanne Sophie Greve ønsker å utfordre både bergensere og folk som bor langs kysten til å navngi flere varder under kommende 8.maimarkeringer. Hun håper også at det under utdelingen av Raftoprisen i november, når skogbrannfaren er svært liten, kan være aktuelt å tenne varden.

MINNETAVLEN: - Dette er Norges eneste felles minnetavle over dem som omkom under annen verdenskrig i Norge, sier Hanne Sophie Greve. Mer enn 1000 bergensere omkom i løpet av krigsårene.