Klokken 02.45 natt til fredag fikk politiet melding om innbrudd i Iversen & co. Ur og Smykker i kjøpesenteret Lagunen i Bergen.

— Vi antar at store verdier er stjålet. Flere glasskap er tømt, men vi har ikke oversikt over hvor mye som er borte, sier operasjonsleder Inger Myrtvedt i Hordaland politidistrikt.

Klokken 05.30 var politiets kriminalteknikere på stedet for å sikre spor.

Raskt ut og inn

— Tyvene har kommet seg ut og inn av butikken og bygget på kort tid, sier Myrtvedt.

Politiet holder i morgentimene på å sikre spor på stedet.

Innehaveren av butikken får ikke tilgang til butikken før politiet er ferdig med sitt arbeid.

Derfor har politiet ikke full oversikt over hva som er tatt.

Daglig leder Vibeche Antonissen er selv ikke i tvil om at det er snakk om millionverdier. Flere montere inne i butikken er knust og tømt.

Gikk etter klokker

— De har tatt de dyreste klokkene vi hadde. De visste hva de var ute etter, sier hun.

Antonissen ble vekket av senterlederen på Lagunen natt til fredag, med beskjed om hva som var skjedd. Hun har vært på stedet for å låse politiets krimteknikere inn i butikken og har sammen med politiet sett overvåkingsvideoen som viser hvordan innbruddet skjedde.

— De har brutt seg inn et sidevindu ved en av inngangene på senteret. Så har de knust en såkalt uknuselig rute hos oss med slegge, gått inn og forsynt seg av det absolutt dyreste vi hadde, sier hun.

BRUKTE SLEGGE: Dette glasset skulle ifølge daglig leder Vibeche Antonissen være uknuselig. Det klarte ikke å holde tre menn med slegge ute.
RUNE MEYER BERENTSEN
_M9A2164 as Smart Object-1.jpg

Til sammen var de tre tyvene, som skal ha vært maskert med finlandshetter, inne i butikken i 4-5 minutter, ifølge Antonissen.

— De er lynkjappe og proffe. Dette har de gjort før, sier hun.

Fanget på video

Politiet er enige.

— Tyveriet virker profesjonelt utført. Det er flere gjerningsmenn, og butikken er robbet på kort tid, sier operasjonsleder Jan Steimler i Hordaland politidistrikt.

Politiet ber nå om hjelp fra publikum.

— De har trolig kommet til fots fra nordsiden. Dersom noen har observert noe mistenkelig i dette området eller biler på sideveier her, ønsker vi tips, sier Jan Steimler.

Klokken 07.10 fredag morgen var ingen pågrepet for gull- og ur tyveriet.

Norges eldste urmakerforretning

Ifølge butikkens hjemmeside er Urmaker Iversen & Co AS Norges eldste urmakerforretning.

Firmaet ble etablert av Iver Iversen i Strandgaten i 1857. I 1960 overtok familien Antonissen den gamle butikken, og i 1993 utvidet de virksomheten med en butikk til i Lagunen Storsenter.

Nattens innbrudd er langt fra det første familien opplever.

— Siden min far begynte i bransjen, har vi vel hatt rundt 60 innbrudd. Vi har opplevd å ha innbrudd en uke, akkurat rukket å sette inn nye glass og bestille nye varer, bare for å ha et nytt innbrudd uken etter, sier Vibeche Antonissen.

Stor ryddejobb

Hun er oppgitt over å ha blitt robbet nok en gang.

— Jeg trodde vi var sikrere så langt inne i et kjøpesenter. Men tydeligvis ikke.

Fredag formiddag avreagerer hun med en fjelltur mens hun venter på telefon fra politiet om når hun kan komme inn i butikken.

— Da er det bare å brette opp ermene og begynne å rydde. Vi må få oversikt over omfanget, bestille nye vinduer, nye montere og nye varer, sier Antonissen.

SPERRET AV: Politiet saumfarer butikken for spor etter innbruddet.
PÅL ENGESÆTER
KOM INN HER: Tyvene har brutt seg inn et sidevindu ved en av inngangene på senteret, ifølge butikksjefen.
Pål Engesæter