Jonas Gahr Støre møtte fredag familiene som er samlet på pårørendesenteret på Kokstad i Bergen.

Her har han særlig brukt tid med familiene til de åtte Statoil-ansatte som fortsatt er savnet.

— Vi venter på en avklaring vi må være rustet på kan være tøff. Vi går på en nedtelling, og ingen vet hvordan den klokken går, sier Støre.

— Gjorde sterkt inntrykk

Støre ankom pårørendesenteret klokken 13.40 fredag. De pårørende er samlet i flere rom på hotellet. Til sammen skal det være snakk om 30-40 pårørende som er samlet.

Fem personer som holdt på å bli tatt gisler, er blant de som kommer med til Bergen fredag kveld, ifølge informasjon fra Statoil.

Det skal være rundt 40 personer på senteret, men Statoil vil ikke bekrefte hvor mange det er snakk om.

Støre sier møtet med familiene gjør et sterkt inntrykk.

— Det å mangle informasjon om sine kjæreste, når bildet er så dramatisk, det er sterkt. Jeg blir slått av med hvilken verdighet folk bærer den tvilen, sier Støre.

- Håpet ikke ute

Både norske og utenlandske medier er til stede på pårørendesenteret.

Støre møtte også familien til mannen som natt til fredag ble funnet og frigitt.

— Jeg møtte dem, og vil ikke kommentere noe om hva vi snakket om, utover at det er en lettelse for dem at han er i live, sier Støre.

Han påpeker at selv om det nå er over et døgn siden angrepet fra det algeriske militæret, er ikke håpet ute.

— Tiden går. Det er ofte vanskelig når tiden går, og vi ikke har svar, det gjør belastningen verre. Men det at tiden går, behøver ikke være negativt. Området er stort og kommunikasjonen er vanskelig, sier Støre.

Jobber for å få tilgang

Statoils konsernsjef for internasjonal produksjon, Lars Christian Bacher, var med Støre på pårørendesenteret.

— Det er umulig ikke å la seg berøre av møte med mennesker som befinner seg i en så vanskelig situasjon som denne. Så lite verifisert situasjon er vanskelig for alle, men det er aller vanskeligst for dem som ikke vet hva som skjer med sine kjære, sier Bacher.

Statoil har ikke fått personale ved gassanlegget i etterkant av gårsdagens drama. De nærmeste Statoil-ansatte som jobber med gisseldramaet, befinner seg i hovedstaden Alger.

— Vi jobber for å få tilgang. Vi har så langt sendt personale til Alger, sier Bacher.