TRUDE HAUG

For noen uker siden skrev vi om bergensparet Christopher Jogole og Freidis Persson som har fått helseutstyr til et sykehus i Uganda av Helsedepartementet. Utstyret planlegger de å få fraktet ned til sykehus i Lira i Uganda, hvor Christopher kommer fra, så fort de får penger nok til å sende det av gårde.

Sykehuset i Lira er ferdig bygd, men mangler alt nødvendig utstyr. Paret er derfor lykkelige over at de får overta utstyr fra Helsedepartementet. De har nettopp vært på Østlandet hvor tingene befinner seg og tatt det i øyesyn.

Nok til ti containere

— Vi har fått veldig mye utstyr, og det er svært god kvalitet på de tingene vi har fått. Her er sykehusklær og tepper, madrasser, senger, sengetøy og bårer, ulltepper, gasbind og gips. Det er sikkert to hundre senger, og vi har også fått to komplette kirurgiske enheter. Alt er solid pakket i treesker, forteller de.

— I utgangspunktet trodde vi at det var nok til å fylle tre containere, men det viser seg at det er mye mer. Vi kommer nok opp i nesten ti containere hvis alt skal sendes ned til Uganda, og det kommer til å koste mange hundre kroner i frakt å få det sendt nedover med båt, sier Christopher Jogole.

NorCargo har lovet å skaffe dem containerplass i Kristiansand. Og så har de fått støtte av Norsk Folkehjelp i Bergen.

Samlet inn tolv tusen

— Vi leste om paret i BT og bestemte oss for å hjelpe til, forteller Åse Vaksinen Sælensminde, regionleder i Norsk Folkehjelp i Hordaland.

— Forrige lørdag var det elleve medisinstudenter fra avdelingen Sanitet Haukeland på Torgallmenningen og samlet 12.000 kroner til sykehuset. Det syns vi er flott, for folk er litt utmattet etter tsunamikatastrofen, forteller hun.

Norsk Folkehjelp i de kommunene på Østlandet hvor utstyret befinner seg, har lovet å hjelpe til med å flytte det over i containere, forteller hun.

Avvikler beredskapslager

Utstyret som Jogole og Persson har fått er fra et nasjonalt beredskapslager som Helsedepartementet er i ferd med å avvikle.

— Helsemateriellet ble bygd opp på Marshall-hjelp etter krigen, mest på 60-tallet. Ideen var at det skulle være lager med helsemateriell rundt omkring i hele landet. Det har ikke vært hemmelig, men det har heller ikke vært skrevet mye om dette, forteller rådgiver i Helsedepartementet, Per Arne Kvam.

— Når Stortinget nå har vedtatt å avvikle dette, er noe fortsatt hos enkelte kommuner, mye er gått til de store hjelpeorganisasjonene, men svært lite til privatpersoner. Men vi gjorde et unntak for dette paret i Bergen, som vi syntes hadde et godt prosjekt. Utstyret er utgått på dato for norske sykehus, men har en fantastisk kvalitet for enklere forhold, forteller Kvam.

— Nå står det bare igjen å skaffe penger nok, sier Christopher Jogole og Freidis Persson som vet hva det betyr for sykehuset i Lira at utstyret kommer frem.

SOLID OG BRA: Fysioterapeut Freidis Persson ser over helseutstyret som de vil sende til Uganda. <br/>FOTO: CHRISTOPHER JOGOLE