LES HOVEDSAKEN:

Mens Teres har ledig kapasitet i Bergen, har både Volvat, Privathospitalet og Aleris søkt om å få utvide kapasiteten i byen. Sykehusenes ledelse har ikke lagt skjul på at utvidelsene skyldes forventning om mer å gjøre hvis Høyre tar over regjeringskontorene.

— Høyre har signalisert vilje og lyst til et utvidet samarbeid med private sykehus. Det synes jeg er svært positivt, sier adm. direktør Christian Loennecken på Volvat Medisinske Senter.

Selv om de er en av landets største private helseaktører, har Volvat nesten ikke tatt oppdrag for det offentlige, forteller Loennecken.

— Begrunnelsen er at avtalene er kortsiktige, uforutsigbare og etter hvert med et betydelig prispress, sier han.

Det tror han vil bli annerledes med Høyre i regjering.

— Vi ser nå muligheten til, sammen med en Høyre-dominert regjering, å få til avtale hvor det er lettere å planlegge et samarbeid fremover i tid med riktig prissetting og fokus på kvalitet, sier han.

Rødgrønt kutt

For selv om de private kommersielle sykehusene, som Aleris, Teres og Volvat, har hatt solid omsetningsvekst under de rødgrønne, sier de selv at det ikke skyldes det offentlige.

— Vårt selskap ble stiftet i 2007, da fem klinikker slo seg sammen. Hele bakgrunnen for sammenslåingen var en tøffere konkurransesituasjon, sier medisinsk direktør Eystein J. Hauge i Teres Medical Group.

Han viser til en undersøkelse som bransjen selv har utført, som viser at det offentliges kjøp av kirurgiske tjenester gikk ned da de rødgrønne tok over i 2005, og har ennå ikke kommet opp på rekordnivået på 540 millioner kroner i 2004.

— Summen som gjengis i media på 11–12 milliarder er i beste fall misvisende. Det inkluderer kjøp fra private ideelle sykehus, som ikke konkurrerer på anbud, men har langsiktige avtaler, sier Hauge.

Uenig om prisen

De private sykehusene har gode grunner til å forvente bedre priser med Høyre, skal vi tro helseminister Jonas Gahr Støre (Ap).

— Når vi i dag kjøper gjennom anbud får vi best mulig pris, mens Høyres måte med stykkpris er dyrere og udemokratisk, sier han.

Høyres helsepolitiske talsmann Bent Høie er ikke uventet uenig.

— Vi har sagt at vi også skal basere vår modell på anbud, og at de avtalene en inngår skal basere seg på prisene en oppnår i anbudskonkurransen, sier han.