— Jeg handler legemidler både i dagligvarebutikker og på apotek, forteller Britt Kristin Ese (24). Hun står i køen på Nordstjernen i Bergen for å betale for en støttebandasje. Tilgjengelighet er en faktor når hun handler smertestillende og nesespray i dagligvarebutikker. Men hun handler ikke legemidler på nettet.

— Jeg vil vite hva jeg får. Den tryggheten vil jeg ha, sier hun.

Nettapotek billigst Bergens Tidende har gjort en prisundersøkelse på fire reseptfrie legemidler. Vi har sjekket hva de koster i apoteker, dagligvarebutikker og i norske nettapoteker.

De utvalgte varene er alle tillatt solgt i dagligvarebutikker. Etter en endring i apotekloven er de nå også tillatt solgt på nettet.

Kun apotekene og nettapotekene hadde alle de fire varene på handlelisten vår. Vår undersøkelse viser at prisen for samme vare kan variere med rundt 150 kroner fra det billigste til det dyreste nettapoteket, og er nesten 100 kroner billigere enn de billigste av apotekene.

Paracet er billigere i alle de tre dagligvarebutikkene vi undersøkte. Hos Rema 1000 i Marken koster 20 tabletter 26 kroner. På Vitusapotek.no er prisen 42 kroner. Da kommer fraktkostnadene i tillegg.

Størst var prisforskjellen på angrepillen Norlevo. Svaneapoteket var 68 prosent dyrere enn Apotekhjem.no.

Fraktkostnadene som kommer i tillegg når man bestiller varer fra nettapotekene, varierer ganske mye. Vitusapoteket.no spanderer frakten når man handler for over 350 kroner, mens Apotekhjem.no har grensen på 800 kroner. På Boots.no betaler man alltid frakt.

Økt konkurranse I 2009 publiserte Statens legemiddelverk publiserte en stor undersøkelse der de hadde sammenlignet priser ved 45 utsalgssteder i osloområdet. Apotek, dagligvarebutikker, kiosker og bensinstasjoner ble besøkt. Undersøkelsen konkluderer med at reseptfrie merkevarer er billigst i dagligvareforretninger, men at apotekene har andre merker som er på samme prisnivå som i butikkene. Bensinstasjoner og kiosker hadde de høyeste prisene.

— Prisnedgang var en av bieffektene vi håpet på da det ble tillatt å handle med legemidler utenom apotekene. Økt konkurranse og økt tilgjengelighet har kommet kundene til gode, sier Steinar Madsen, avdelingsoverlege i Statens legemiddelverk.

— Bra at en lite mygg som oss er billigst. Det naturlige ville vært at et av de store kjedeapotekene var det, sier Jan-Henrik Døhlen, daglig leder av Webpharma som driver nettapoteket Apotekhjem.no og Fyrstikktorget Apotek i Oslo.

Nå venter han på at norsk lovgivning også skal åpne for bestilling og forsendelse av reseptbelagte legemidler.

— Tenk så enkelt for kronikere. De kan få den nødvendige medisinen rett hjem, sier Jan-Henrik Døhlen.

OTRIVIN: Prisene varierer fra 45 kroner til 55 kroner.
NORLEVO: Prisene varierer fra 104 kroner til 175 kroner.
PARACET: Prisene varierer fra 26 kroner til 42 kroner.
NICORETTE: Prisene varierer fra 325 kroner til 424 kroner.