Danmarksfergen skulle ha gått fra Hanstholm søndag klokken 1400 og ankommet Bergen klokken 07 i dag. Fjord Line regner nå med at "Fjord Norway" kommer til Bergen i morgen tidlig — 24 timer etter ruten.

Tauverket fjernet

"Fjord Norway" vil starte seilas fra Hanstholm cirka klokken 14.15 i dag. Forventet ankomst Egersund er klokken 20.30, Haugesund klokken 01.30 og Bergen i morgen tidlig klokken 07.00, opplyser informasjonsdirektør Atle Kvamme i Fjordline.

I tråd med vanlig prosedyre har klassifiseringsselskap og danske skipsfartsmyndigheter inspisert MS "Fjord Norway". Ifølge Kvamme oppfyller fergen alle krav.

"Fjord Norway" fikk i går problemer med tauverk i sidepropellen og måtte ha assistanse fra taubåt for å komme til fergekaien.

Tauverk er nå fjernet og skipet seiler til Egersund, Haugesund og Bergen.

Fjord Line kommer også til å gi en ny gratis tur til alle de 850 gjester som nå er om bord.

Kvamme forteller at krusverten om bord er laget et eget underholdningsprogram for passasjerene i formiddag. Passasjerene har også fått gratis mat.

Problematisk å sette i land

— Hvor mange passasjerer har gått i land?

— Jeg fikk tidligere melding om at noen danske passasjerer ikke ønsket å være med til Bergen, men det er problematisk å ta ut biler fra fergen. Den er losset med vogntog bakerst, så vi må i så fall kjøre av dem først, sier Kvamme til bt.no.

Inntil fergen ble trukket på plass i morgentimene, kunne ikke passasjerene gå på land. De var fanget om bord i "Fjord Norway".

— Bare tre danske politimenn klarte å komme seg om bord i går. De ble heist om bord i en kurv, opplyser redaktør Jens Fogh Andersen i Thisted Posten til bt.no.

- Vi skal nok få de hjem til jul

Inspektør Flemming Thue Jensen i Søfartsstyrelsen i Frederikshavn inspiserte skipet.

— Vi skal nok få passasjerene hjem så de kan feire jul, men vi vil først ha dykkere ned og sjekke skroget, sa han til bt.no i formiddag.

Skipet fikk en trosse i sidepropeller under utseiling fra havnen søndag ettermiddag, og dette medførte svekket manøvreringsevne i havnebassenget. Skipet drev dermed inn mot kaien.

Skulle gått klokken 14 søndag

Opprinnelig skulle fergen legge fra kai i Hanstholm i Danmark klokken 14.00 søndag ettermiddag, men på grunn av uværet ventet kapteinen til 18.00 før han kastet loss.

Men da "Fjord Norway" endelig var i ferd med å forlate Hanstholm, fikk den en trosse i en av sidepropellene, og ble forskjøvet sidelengs i uværet. Ifølge øyenvitner som Bergens Tidende har snakket med, ble en slepebåt klemt i stykker da denne kom imellom kaien og den over 31.000 bruttotonn store båten.

Fogh Andersen opplyser at mannskapet på slepebåten fikk kastet seg på land før båten deres ble knust.

Den store forsinkelsen skaper krøll for de 200 passasjerene som - etter planen - skulle ta båten fra Bergen til Danmark klokken 15.00 i dag.

— Vi vil jobbe for å få på plass alternative løsninger for disse passasjerene, sier Kvamme.

MS "Fjord Norway" er Fjord Lines nye skip i Danmarksruten. Skipet ble satt i rute i april i år og har nesten dobbel så stor kapasitet som tidligere danskeferger.

KRAFTIG FORSINKET: - Kommer ikke til Bergen før i morgen, sier Fjord Lines informasjonsdirektør Atle Kvamme til bt.no.
FOTO: KLAUS MADSEN