Det er store fremkommelighetsproblemer overalt på grunn av snøfallet, dette rammer også busstrafikken, melder kommunikasjonsrådgiver Ingrid Dreyer i Skyss.

— I tillegg til forsinkelsene på grunn av sporveksleren, er det ekstra mange passasjerer på en dag som dette. Mange velger å la biler og sykler stå, dermed blir bybanen ekstra full, sier Dreyer.

Hun er på vei til bybanen selv når BT snakker med henne litt over halv 9.

— Det kjørte nettopp to fulle vogner forbi stoppet ved Brann stadion, og det står masse folk igjen på stoppet. Så folk må nok belage seg på store forsinkelser i dag, sier hun.

- Alltid kaos første snødag

Rett før klokken 11 melder Tide Buss AS at det fremdeles er store forsinkelser for busstrafikken.

— Det er travelt på trafikkkontorene våre og vi har hatt mange busser som har sklidd i grøften. Men det er heldigvis ingen uhell av større karakter, sier kommunikasjonsleder Kaare Enæs i Tide Buss AS.

Han forteller at sjåførene rapporterer om at småbiler ikke holder siden sin på veien.

— Personbiler må holde godt til siden og for å gi bussen den plassen den tregner. Bussene har lettere for å skli ned i grøften, sier han.

Han håper de kan være i rute igjen om noen timer.

— Det er alltid kaotisk den første dagen med slikt snøfall. Spesielt når veiene ikke er brøytet.

Sportrøbbel

Også bybanepassasjerene må regne med forsinkelser.

— Vi har problemer med den automatiske sporveksleren ved Byparken. Dette skaper opphopning av vogner i området, og kan føre til at passasjerer må vente litt ekstra på Bybanen enkelte steder, opplyser driftssjef John Hansen i Fjord1 Partner.

Vognene får likevel byttet spor, men dette må skje ved at sporveksleren utløses manuelt på stedet.

Prøver i fikse

Bybanen AS, jobber nå med å fikse sporveksleren og brøyte sporet.

Det er store forsinkelser på hele bybanetraseen på grunn av snø i veksler, melder Skyss.

Før klokken 07 skal Bybanen ha gått ganske jevnt.

Forsinkelser i flytrafikken

Snøen fører også til forsinkelser for flytrafikken. På Bergen Lufthavn Flesland har morgentimene gått med til å brøyte rullebanen.

— Nå brøyter de som bare det, sier Gitte Flesland ved Vervarslinga på Vestlandet klokken 06.35.

Så lenge brøytemannskapet får snøen vekk fra rullebanen skal ikke vinden være et hinder for flytrafikken ifølge Flesland.

Klokken 08.10 er rullebanen akkurat åpnet igjen.

— Det er en del forsinkelser nå, både på grunn av snøen vi har jobbet med å få bort fra rullebanen og forsinkelser som henger igjen fra i går, sier Aslak Sverdrup, lufthavnsjef.

Flere busser sklidd av veien

Brannvesenet rykket fredag morgen ut til en buss som har sklidd utfor veien mellom Indre Arna og Ytre Arna, i området som kalles Holmen.

— De får ikke opp dørene, så vi skal ut for å få opp dørene slik at passasjerene får komme ut, sier Torkjel Helle, vaktkommandør ved 110-sentralen i Hordaland.

Da brannvesenet kom frem hadde passasjerene allerede kommet seg ut av bussen.

Klokken 08.00 hadde en annen buss det samme problemet på Åstveit. Brannvesenet er nå på stedet og jobber med å få passasjerene ut.

— Ingen er skadet, og vi finner en måte å få dem ut på, sier Helle.

Bussen har sklidd utfor veien på Nedre Åstveit, i nærheten av snuplassen. Klokken 08.37 meldte 110-sentralen på twitter at passasjerene var kommet seg ut.

En leddbuss skapte i morgentimene ytterligere forsinkelser da den ble stående fast på vei ut av Sydnestunnelen. Flere busser ble stående i kø uten å komme seg forbi.

GLATT: Bussene har problemer med å ta seg frem.
GEIR MARTIN STRANDE