• Hun smilte da hun kom, sier en beveget utenriksminister Jonas Gahr Støre. Han føler at han har gjort noe veldig riktig ved å ta en sterkt brannskadet afghansk jente til Bergen.

— Husk at hennes navn betyr «en ny dag», sier Støre. Han sier han er forberedt på kritikk, men sier at han føler seg «veldig trygg» på beslutningen om å fly Naoroz direkte til Norge.

Han har dog passet på å informere og konsultere både statsminister, forsvarsminister og utviklingsminister. Dette er godt forankret, sier Støre.

Utenriksministeren håper at hjelpen til Naoroz også vil inngi afghanere tillit til at de norske militære styrkene i landet ønsker å gjøre noe for befolkningen. Han har sørget for at både sentrale og lokale myndigheter kjenner til tiåringens ferd mot nord.

Ingen kunne la være å bli beveget ved synet av båren med den spinkle Naoroz og hennes far, geitebonden Gulandeer Gilan. Han på sin første ferd utenfor hjemtrakten, hun på vei til et nytt liv. Hennes brannskadede ansikt som så vidt var synlig, talte sitt tydelige språk om niåringen mistrøstige skjebne i et av verdens fattigste land.

Gjennom en tolk forteller faren hvor glad han er for det som skjer. Han lovpriser Gud. Han har ellers ingenting. Huset brant opp da oljelampen eksploderte for omkring tre uker siden. Også han trenger hjelp. Men langt verre var det at Naoroz fikk brennende olje over seg.

— Helten her er Terje Erlid, sier Støre om den norske legen som inngår i den norske militære styrken i Meymaneh i Faryabprovinsen. Det var Erlid som trakk Støre til side i Meymaneh og fortalte om den brannskadede jenten. Hun var i livsfare.

Naoroz blir ikke den eneste som får norsk hjelp. Støre har kontaktet Norges Røde Kors, som vil starte et brannskadeprosjekt i Afghanistan. Det gjelder ikke minst å drive forebyggende virksomhet rettet mot kvinner og barn. Fra sin tid i Verdens helseorganisasjon vet Støre at brannskader er et alvorlig helseproblem.

Aftenposten/Bergens Tidende