Gardermoen ble stengt på grunn av underkjølt regn. Et fly fra Gardermoen til Flesland ble innstilt på grunn av for sterk vind i Bergen. Antall fly mellom Østlandet og Vestlandet ble redusert fra normalt 30 til 16 i timen på grunn av tvungen ferieavvikling. Alt dette førte til sammen til mange timers forsinkelser for de reisende i går kveld.

– Vi beklager dette, og vi forstår at folk gjerne vil hjem til jul. Men vi må sette flysikkerheten foran alt annet, og regner med at folk først og fremst vil trygt og sikkert hjem, sier Alf Sognefest, terminal/markedssjef i Avinor på Flesland til Bergens Tidende. Han befant seg midt oppe i kaoset på Flesland i går kveld.

Regler

Sognefest forklarer at man har klare regler å forholde seg til. Det dreier seg om vedtatte standarder for friksjon for hver enkelt flytype, og det dreier seg om hvor mye sidevind hver enkelt flytype tåler.

Alf Sognefest regnet imidlertid med at de aller fleste passasjerene i løpet av kvelden og natten ville komme frem til bestemmelsesstedet.

Flygelederne

Vær og føreforhold er det ikke så mye man gjøre med, men i tillegg til disse problemene kom at Stavanger Kontrollsentral bare hadde tre av fem flygeledere på vakt.

– Vi er for få folk på vakt fordi vi i november ble pålagt av Avinor å ta ut restferie før årets slutt. Når vi på toppen av det hele stanger hodet i taket når det gjelder overtid – mange har ikke lov til å arbeide mer – får vi altså disse problemene, sier den tillitsvalgte for flygelederne i Stavanger, Tomas Bertelsen, til Bergens Tidende.

Studenter på vei hjem

På Flesland i går kveld var det mange som hadde ventet i flere timer på å komme seg av gårde. Blant dem en gjeng studenter fra Norges Handelshøyskole som skulle til forskjellige steder av landet.

– Vi har kjøpt oss en kortstokk, så vi har nå fått tiden til å gå på et vis, sa Henning Sudland fra Tjøme i Vestfold. Han hadde vært på Flesland i tre timer da BT snakket med ham, men han – og medstudentene – regnet alle med å komme seg av gårde i løpet av kvelden.

VENTET: Henning Sudland fra Tjøme og Elsa Gram fra Larvik ventet i mange timer. FOTO: ØRJAN DEISZ