På Ådnamarka skole i Arna er annenklassingene nettopp ferdig med undervisningen, maten er fortært og det er klart for aktivitetsgrupper. I et langt, trangt kjøkken er det full muffinsrøre. Fire jenter tar tak i stavmikseren sammen og rører, rundt og rundt i bollen til latterkrampen tar dem.

- Jeg er med på bakegruppen fordi det er gøy, og så får vi det med oss hjem etterpå, sier Sara Lillefossen Sandvik (7).

- Baking med barna er veldig gøy. De er kreative og selvstendige. Jeg passer på varme ting. Ellers gjør de det meste selv, sier assistent Nora Åsheim mens melposer og melkekartonger farer forbi i små hender.

Frykter oppbevaring

Skolefritidsordningen (SFO) er ikke underlagt fagplaner. Friheten for hver enkelt kommune og skole er stor. Dette fører til store forskjeller mellom tilbudene til tross for at ordningen koster det samme i hver kommune.

De siste ukene har BT fått foreldre i Hordaland til å svare på spørsmål om hvor fornøyde de er med SFO-tilbudet. Forskjellen mellom hva foreldre synes om tilbudet er stor. Blant de nesten 400 foreldrene som har svart, ønsker de fleste mer aktiviteter og fritidstilbud inn i ordningen.

Mye å velge mellom

Ådnamarka skole har i lang tid satset på mange, ulike aktivitetsgrupper. De 142 barna kan velge mellom 15 grupper med blant annet snekring, mekking, strikking, baking, gym og smykkelaging.

- Vi skal ha lek, men vi må ha styrte aktiviteter også. Vi har hatt slike grupper siden 1996. Det er blitt vårt varemerke, sier SFO-leder Gro Teigen.

Foreldre BT har vært i kontakt med sier det er frustrerende at de ikke vet hva de kan forvente av SFO. Mange fremhever at noen SFO-er bare er opp­bevaring av barn.

- Et nødvendig onde

Torbjørn Karlsen, trebarnsfar fra Askøy, har lagt merke til forskjellene.

- Lokalene og aktivitetene varierer. Det er rart når det tross alt koster det samme for alle, og jeg kan ikke si at det er spesielt billig, sier han.

Askøy har den dyreste SFO-en av kommunene BT har vært i kontakt med. En hel plass koster 2700 kroner i måneden.

SMYKKELYKKE: Barna på smykkegruppen får utdelt strikk og perler og siden er det opp til dem selv hva de gjør med det.
Rune Meyer Berentsen

Trebarnsfaren ønsker og at barna gjorde lekser hver dag på SFO og at de kan få flere kulturtilbud, som besøk fra biblioteket eller historieforeninger.

- For min del er SFO nesten et nødvendig onde. Jeg vet ikke hvor heldig det er for ungene å være lenge i en institusjon hver dag, sier Karlsen.

En far som ikke ønsker navnet sitt i avisen fortviler over at tilbudet er så personavhengig.

- På det beste har de mange aktiviteter. På det verste har ungene sittet og sett film i timesvis. Argumentet var at barna ville det, sier han.

Sluttet i SFO

Kristin Wergeland er mamma til to jenter på syv og ni år. Familien bor i Fana. Hun har valgt å ta begge barna ut av SFO mens hun har fødselspermisjon.

- Ellers har vi ikke noe valg når vi har barn i småskolen og politikerne vil at vi skal jobbe fulle stillinger. SFO er en tvungen nødvendighet vi må finne oss i, og det synes jeg er synd. Timene kan brukes enda mer fornuftig, sier hun.

Hun kunne ønsket seg fritidsaktiviteter som idrett og musikk, i tillegg til spising og lek.

- Jeg har hørt at andre har kortilbud og legger inn idrettsaktiviteter som fotball. SFO-tiden er ypperlig til å drive fysisk fostring, sier Wergeland.

Hun forteller at barna ikke har savnet SFO.

- SFO er bedre enn alternativet, å gå hjem til tomt hus, men jeg synes vi kunne fått til mer i norsk skole.

Stor frihet

SFO-leder Karen Nyhaug-Hansen ved Kirkevoll skole der Kristin Wergeland hadde døtrene sine, er ikke enig i at det er mangel på aktiviteter hos dem.

- I år har vi fått et så utvidet tilbud med aktiviteter, at jeg klør meg i hodet og lurer på hvor jeg skal plassere dem, sier hun.

Nytt av året er dramatilbud gjennom kulturskolen. I tillegg har SFO-en grupper med musikk, gym, dans, matlaging og forming.

- Jeg synes SFO må inneholde lek også, for det er jo barnas fritid, men vi har mange aktiviteter i tillegg, sier Nyhaug-Hansen.

BESTILLINGSVERK: Peter Akselberg (7) snekrer et fly som skal pynte opp skolens møte­rom. På Ådnamarka skole i Arna kan barna velge mellom mange, ulike aktiviteter.
Rune Meyer Berentsen