Som en Fugl Fønix ligger «Stord I» på slipp på Møhlenpris. Båten er høytrykksspylt under vannlinjen og skal bunnsmøres, vanlig skipsvedlikehold med andre ord.

Men også ny lysmaskin skal på plass. Når arbeidet er ferdig skal skuten til sin faste plass ved Holbergskaien. Alt må være klart til Torgdagen i juni. Da skal folk få komme om bord og nyte arbeidet.

Originalt

Om bord går oppbyggingsarbeidet etter brannen i 1987 sin gang. De tre siste månedene har skuten ligget ved Hardanger Fartøyvernsenter i Norheimsund. Der er salongene montert — med ekte skinn på setene.

Salongene og trappen er bygget opp etter de originale tegningene fra 1913, da båten ble levert fra verkstedet.

Det er en imponerende jobb stiftelsen og bidragsyterne har gjort. Her er nedlagt tusenvis av timer, og litt etter litt faller alt på plass. Det verste er unnagjort, som stålarbeidet. Det må være på plass før innredningsarbeidet. Det gjenstår likevel litt, blant annet å bytte ut noen varmebulkete plater fra brannen.

— Det er kostbart å bygge opp igjen et skip, sier Arne Sundal, formann i Stiftelsen D/S Stord I.

— Det du ser her er bare finishen, sier Kåre Taule i røykesalongen.

Han vet hva han snakker om. Taule er byggeleder for prosjektet, og med 37 år bak seg på Mjellem'en er han ingen nybegynner i skipsreparasjoner.

Tredekk neste

— Arbeidet som ligger under setene og bak veggene utgjør sikkert 90 prosent, det er grunnmuren så å si. Men nå er vi inne i en ny fase. Før var det sjauing og stålarbeid, etter hvert kommer vi over til arbeidet med skipsvedlikehold og bemanning.

— Hvem betaler?

— Riksantikvaren er en god bidragsyter, men vi har også viktige private medhjelpere. Men vi mangler fortsatt en million, opplyser Sundal.

Neste prosjekt, «vinterarbeidet», blir utvendig tredekk i furu, og tredørk under dekk. Når det er ferdig, begynner arbeidet på spisesalongen fremme i båten.

— Når du kommer om bord på disse tider neste år, håper vi den er ferdig, sier Sundal.

NESTE PROSJEKT: Her nede skal det komme lugarer og spisesalong. Men før Arne Sundal og andre kan bruke trappen, må lakken få tørke skikkelig.
Nilsen, Arne
MENN VED DAMESALONGEN: Det er et stilig trappehus som fører inn til damesalongen og ned til spisesalongen. Kåre Taule (til venstre) og Arne Sundal gleder seg over utført arbeid.
Nilsen, Arne