Først til høsten blir det avklart om kommunen får bedre uttelling for kostnader til blant annet rus og psykiatri.

— Det er bittert at Arbeiderpartiet klarte å velte et forslag som ville gitt 71 millioner mer til Bergen, sier Torbjørn Hansen, stortingsrepresentant og formann i Bergen Høyre.

— Kommunen er i dyp krise, med 300 millioner i årlig underskudd. Byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen har appellert til kommunalministeren om å gjøre noe med urettferdigheten i inntektssystemet for kommunene. Når Erna Solberg kom opp med et konkret forslag, ble det altså torpedert av Strøm-Erichsens egne partifeller i Stortinget, sier Hansen.

Hansen mener mediene, basert på en NTB-melding, har gitt feil informasjon av det som skjedde i Stortinget sent torsdag kveld.

Her er Hansens beskrivelse av det som skjedde i de sene kveldstimer:

— Frp hadde i utgangspunktet et mindretallsforslag som ba om en litt justert sak fra regjeringen, men partiet varslet i debatten at de sekundært ville støtte Erna Solbergs forslag som ville gitt Bergen 71 millioner. Men Ap og SV gikk i voteringen inn på Fremskrittspartiets mindretallsforslag, slik at dette ble vedtatt. Motivet fra Ap og SV var selvsagt å trenere saken, hevder Hansen.

Høyre-politikeren beklager at saken nå er utsatt til etter valget, og først kommer på bordet igjen i forbindelse med regjeringens forslag til neste års statsbudsjett.

— Men det blir vel vedtatt til høsten, slik at Bergen likevel får mer å rutte med?

— Det er ikke sikkert. Det avhenger av om Frp følger opp tidligere uttalelser om å prioritere storbyene i inntektsfordelingen, mener Hansen.