Kommunalminister Erna Solberg har varslet at den vil komme ved årsskiftet.

I går møttes regjeringspartienes nye storbyforum for første gang. I uttalelsen derfra tar Høyre, KrF og Venstres storbypolitikere til orde for å gi storbyene ansvar for sitt eget kollektivtilbud. I dag har fylkeskommunen hånd om kollektivmidlene.

— Dersom staten skal ha mulighet til å gjøre noe med kollektivtilbudet i byene, må det finnes en direkte linje. Bergen har spesielle behov, fylkeskommunen kan konsentrere seg om landkommunene, sier Torbjørn Hansen, leder i Bergen Høyre.

Samferdselsdepartementet er i ferd med å etablere en forsøksordning der storbyene får ansvar for kollektivtilbudet sitt. Bergen ønsker å delta i forsøket. Regjeringspartiene vil også gi storbyene styring med de videregående skolene.

Økt vekt på byene

Erna Solberg varslet i årets kommuneøkonomiproposisjon at storbyene fra neste år får ekstramidler knyttet til at flere men-nesker sliter med rus og psykiske vansker i de store byene.

Storbypolitikerne vil i tillegg at kommunalministeren vektlegger at det er dyrere å bygge og bo i byene, pluss at byene har flere innvandrere enn landkommuner.

Selskapsskatten må tilbakeføres til kommunene, krever representantene for regjeringspartiene, som også ønsker seg mer frie midler og færre statlige pålegg.

- Uproblematisk

Trygve Birkeland, gruppeleder for KrF i Bergen, synes ikke det er problematisk å utforme storbypolitikk med Høyre og Venstre, mens partiet i Bergen sitter i byråd med Senterpartiet og Ap.

— I Bergen har vi et langt mer pragmatisk Ap enn på landsplan. Ap i Bergen er opptatt av private barnehager og skoler, partiet er opptatt av å modernisere kommunene og har vedtatt konkurranseutsetting. Så det finner jeg helt uproblematisk, sier Birkeland til BT.