Brannen på Dyngeland er nå under kontroll igjen, sier underbrannmester Rune Hovlandsdahl til bt.no. Klokken 17 ble det oppdaget at brannen hadde blusset opp igjen, men brannvesenet hadde kontroll over brannen igjen klokken 18.40.

40 personer er på vakt i området tirsdag kveld, i tilfelle brannen skulle blusse opp på nytt.

Etterslokking

Etterslokkingen vil pågå hele kvelden, sier underbrannmester Jan Fossedal til bt.no.

Dermed kan brannfolkene puste lettet ut etter et svært dramatisk døgn. Rundt 200 personer fra Brannvesenet, Sivilforsvaret, Forsvaret og Røde Kors deltar i slokkingen.

Rundt klokken 16.30 ble det meldt at brannen hadde blusset opp igjen ved Dyngeland, rundt Myrdalsvatnet. Trolig vil brannen blusse opp flere ganger de neste dagene.

— Dette er den største operasjonen jeg har vært med på løpet av mine 36 år i Brannvesenet, sier utrykningsjef Knut Skare. Skare hadde vært på jobb siden mandag morgen - i ett døgn - da bt.no traff ham på Ulsmåg skole i dag tidlig.

Området som sto i brann ligger mellom Dyngeland ved Myrdalsvatnet, Brattland, Grimen og strekker seg mot Totland.

— I natt har vi latt det brenne på Brattlandsfjellet. Det har det ikke vært fare for bebyggelse. Vi har konsentrert oss om Søylenvatnet for å hindre spredning, sier Skare.

Brannen meldt mandag morgen

Brannen ble meldt i går klokken 10.54, men kom på kvelden fullstendig ut av kontroll. I 22-tiden ble det slått storalarm. Klokken 04.50 hadde situasjonen bedret seg noe, takket være gunstig vind. Brannvesenet meldte i 5-tiden at brannen var delvis under kontroll.

Mellom åtte og ti kvadratkilometer er svidd av, opplyser operasjonsleder Kjell-Tore Aarnes ved Hordaland politidistrikt.

Klokken 09 ble nye og friske mannskaper satt inn i slokkingen. Rundt 200 mennesker deltok i dag i det vanskelige arbeidet. Tre helikoptre var også med i kampen mot flammene.

Sivilforsvarsadjutant Andre Vormedal hadde kjempet mot brannen i ett døgn da bt.no snakket med ham i dag tidlig.

— Det har ikke vært noen dramatiske episoder i natt. Vi har vakter ute i terrenget som skal hindre at brannen blusser opp igjen. I natt har 30 personer fra Sivilforsvaret deltatt i slokkingen. Disse ble byttet ut med 50 friske i morgentimene, sier Vormedal.

Fryktet katastrofe

Brannsjef Helge Eidsnes sa til bt.no sent i går kveld at han fryktet katastrofe. Derfor kalte han inn store mengder ekstramannskap.

— Vi kalte inn alt tilgjengelig mannskap fra Sivilforsvaret, Forsvaret og Røde Kors. I tillegg ble Haukeland sykehus satt i alarmberedskap. Brannen er svært omfattende, og vi kan ikke bli for mange, sa Eidsnes i 23.30-tiden. Etter det bt.no forstår, dreier det seg om minst 200 personer som er innkalt i natt.

Motorsag

Mannskapene hadde i natt store problemer med å få nok vann frem til brannen som truet bebyggelsen på Totland.

Brannmennene trakk flere hundre meter slange oppover de knusktørre åsene, men innså etter hvert at det hele var nytteløst. De hadde rett og slett ikke nok brannslanger.

Løsningen ble flere steder vanlige river. Soldater fra Haakonsvern og beboere fra Totland slo seg sammen i kampen mot skogbrannen. Trær og busker ble kappet ned med motorsag. Samtidig kvelte soldatene flammene med river.

På denne måten klarte de å forhindre at ilden spredte seg nedover mot gårder og innmark i Totlands-området.

Boller til brannmenn

Enkelte av beboerne på Totland fikk sent mandag kveld beskjed om å forberede evakuering. Politi- og brannmenn gikk fra dør til dør for å få oversikt over hvor mange personer som befant seg i området.

Men selv om husene var truet, valgte mange av beboerne å bli værende for å støtte brannfolkene.

— Jeg regner ikke med å sove en time i natt. Ungene er plassert hos naboene. Jeg skal gå rundt og følge slukningsarbeidet, sa Kjersti Monstad da Bergens Tidende traff henne ved 0300-tiden.

Noen timer tidligere hadde brannvesenet bedt henne pakke kofferten. Flammene raste da nedover fjellsiden, og var bare noen hundre meter unna gården hennes.

— Jeg har pakket sammen som er verdifullt for meg, sa Monstad.

Hun og onkelen travet rundt i skogen hele natten. I sekkene hadde de mat og drikke til brannmennene.

— Vi hadde med noen boller. De kastet seg over dem. Mange av dem hadde knapt spist siden de kom på vakt i går morges, sa Monstad.

Store styrker

Brannvesen og politi har opprettet en kommandosentral på Ulsmåg skole. Alle som blir innkalt møter der.

Foreberedte evakuering

Politiet besluttet klokken 22 å evakuere gårdene øverst på Totland. Klokken 02.00 var gårdene fortsatt ikke evakuert, men beboerne stod klare til å reise når som helst hvis det ble nødvendig.

Helikoptrene måtte i 22-tiden settes på bakken på grunn av mørket. Brannsjef Helge Eidsnes holdt sent i kveld krisemøte sammen med politiet for å avgjøre hvordan situasjonen skal håndteres.

Spredde seg til Arna

Ved 19-tiden ble det meldt om brann også i Arna, men det ble etter hvert klart at at det dreide seg om samme brann som hadde spredd seg nordover. Branntilløpene i Arna ble imidlertid raskt slokket.

Brannen er godt synlig fra mange kilometer unna.

Over 50 branner

De fem siste dagene har det vært minst 50 branner i Hordaland og Sogn og Fjordane.

Det er ekstremt tørt, og politiet ber folk på det sterkeste om å unngå åpen ild. En engangsgrill i skogen eller en sigarettstump ut bilvinduet kan være nok til å utløse storbrann.

Mandag morgen brant det på Ekerhovd på Sotra.

I løpet av dagen har det også brent på Hylkjeneset i Åsane. Brannen ble meldt klokken 11.44, og var slokket en halvtime senere, uten at det var fare for bebyggelsen i området.

Søndag kveld ble et større område i Arna rammet av brann. Her kan du også lese om søndagens andre branner.

FLAMMEHAV: Slik så det ut ved Totland sent i går kveld. I natt har brannen flyttet seg vekk fra bebyggelsen.
FOTO: JAN M. LILLEBØ