— Vi pøser på med vann, men det brenner fortsatt. Vi har det under kontroll, men på grunn av bygningskonstruksjonen er det ingen som kan gå inn. En god del av taket er borte, og vi frykter at resten skal rase sammen. Murbygningen har slått store sprekker, sier brigadeleder i Bergen Brannvesen, Asbjørn Fonnes.

Han har jobbet med brannen siden 21.30 i går kveld.

Ingen skal være skadet i brannen.

— Veien er åpen nå, men den kan bli stengt igjen dersom det blusser opp igjen, sier operasjonsleder ved Hordaland politidistrikt, Ragnar Lyssand til bt.no ved 06.15-tiden fredag morgen.

— Det var en farlig brann, dette. Det er fortsatt mye røyk. Vi har to stasjoner som driver med etterslukning. Det var blant annet lagret plastbåter der som utvikler en forferdelig røyk, sier Fonnes fredag morgen.

Storbrannen i Bjørnsons gate 11 raste fortsatt ved midnatt. Mens flammene veltet ut av den store bygningen, drev vinden en diger røyksky flere kilometer nordvestover mot Sandviken.

Ved BT-bygget mer enn to kilometer fra brannstedet var røyklukten tydelig sent torsdag kveld.

Røykdykkere skadd

Fire røykdykkere hadde ved 23-tiden gått gjennom mesteparten av den brennende bygningen, uten å finne skadde personer. De måtte imidlertid avbryte søket på grunn av en eksplosjon.

— Vi får ikke lov til å gå inn igjen, sier røykdykker Erik Andresen til bt.no.

Før han forlot bygget, pådro Andresen og en annen røykdykker seg lettere brannskader.

Etter alt å dømme kom ingen alvorlig til skade i brannen. Selv om den fortsatt ikke var brakt under kontroll sent torsdag kveld, antok brannvesenet at risikoen for spredning var liten.

— Vi har kontroll på nabobygningene og har vært i kontakt med eierne, sier skadestedsleder Ole Jakob Malmo.

Evakuering

Beboerne måtte evakueres fra syv leiligheter i samme bygg som trelastlageret. Student Kristine Antonsen i 3. etasje hørte brannen før hun så den.

— Jeg merket at det var noen lyder i bakgården. Da jeg vendte meg mot vinduet, så jeg mye svart røyk, sier beboeren.

Også leiligheter i nabobygningene ble tømt for folk mens slokkingsarbeidet pågikk. Det var sent torsdag kveld fortsatt uklart når beboerne kunne flytte inn igjen.

Mange butikker

Trelastlageret brant kraftig, men det er fortsatt usikkert hvilke andre deler av bygningen som er rammet.

En rekke firmaer har kontorer og butikklokaler i bygningen, deriblant Cytox, Atlantic forlag, Brun og Blid Solsenter, Hjem AS, God Driv, New Wave Sportswear og Norsk Solariumsservice.

Brannen ble meldt klokken 21.37, opplyser Bergen Brannvesen. Litt senere ble det slått såkalt storbrann-alarm i Bergen. Dermed ble alle tilgjengelige brannfolk i Bergen ble sendt til stedet.

Bjørnsons gate var ved midnatt fortsatt stengt for trafikk på grunn av slokkingsarbeidet.

<b>FLAMMEHAV:</b> Flammene sto opp gjennom taket kort tid etter at brannen ble meldt klokken 2137 torsdag kveld.
Christer Aarseth