Politi og brannvesen fikk melding om brannen kl. 04.45. Brannen var slukket klokken 0730. Det var beboere og naboer som varslet om at det brente i en leilighet i 4. etasje.

— Da vi kom frem noen minutter senere, brente det godt. Det ble umiddelbart varslet storbrann, opplyser brigadeleder Dagfinn Hansen i Bergen Brannvesen.

Gjennomsøkte leilighetene

De fleste beboerne var da allerede kommet seg ut av de 16 leilighetene i Gyldenprisveien 43 og 45. Politi og røykdykkere gjennomsøkte alle leilighetene for å forsikre seg om at alle var kommet ut. Fire personer, deriblant to babyer, ble sendt til legevakten for kontroll. De øvrige 14 personene som var hjemme da brannen brøt ut, ble tatt hånd om av beboerne i naboblokken.

Det var i alt 16 leiligheter i boligblokken. I minst fire av dem skal det ikke ha vært folk hjemme da brannen brøt ut. Politiet brøt seg inn i disse, for å få slått fast om disse leilighetene virkelig var tomme.

Fra fem stasjoner

Brannvesenet hadde mellom 30 og 40 brannfolk på stedet. Det ble rykket ut fra fem forskjellige brannstasjoner, og også mannskaper på frivakt ble kalt inn.

Selv om brannvesenet kom raskt til, spredte ilden seg til hele takkonstruksjonen på den fire etasjer høye lavblokken.

— Det er mye isopor i taket, og vi slet lenge med å få kontroll over flammene, sier brigadeleder Dagfinn Hansen.

Brannvesenet måtte sage seg gjennom taket flere steder for å komme til med slokningsarbeidet. Boligblokken er bygget i betong, og det var solide etasjeskillere i bygget. Det hindret ilden i å spre seg til flere leiligheter, men selve takkonstruksjonen inneholdt mye brennbart materiale.

Ukjent brannårsak

Brannen startet trolig i eller ved en hjørneleilighet i 4. etasje.

— Vi vet foreløpig ikke om brannen startet inne i denne leiligheten, eller om den oppsto utvendig. Brannårsaken er ukjent, sier operasjonsleder Øystein Jarland i Hordaland politidistrikt til bt.no.

Et par av leilighetene er ganske utbrent. På grunn av at brannen spredte seg til hele taket, er det grunn til å tro at de fleste leilighetene i blokken er påført vannskader, og noen av dem også røykskader.

10 på hotell

10 av beboerne, fra 5 leiligheter, er tatt hånd om av kommunen og innlosjert på hotell.

— Det er ikke mulig for beboerne å flytte tilbake nå, opplyser Ragnar Lyssand ved Hordaland politidistrikt onsdag ettermiddag.

— Hele huset har store vannskader, forteller han.

Politet holder vakt ved boligblokken på Gyldenpris.

— Krimteknisk avdeling er i gang med å lete etter årsaken til brannen, sier Lyssand.

FULL FYR I TAKET: Brannen i Gyldenprisveien 43 ble vanskelig å slokke fordi ilden spredte seg til takkonstruksjonen i hele den fire etasjer høye blokken. (Foto: Rune Nielsen)