• Det var overtent i en leiliighet i andre etasje da vi kom, sier brannsjef Leif Linde. Brannen spredte seg videre og ga storbrann-alarm i Bergen sentrum torsdag ettermiddag.

Brannen ble meldt klokken 16.40. Store styrker rykket ut til meldingen om storbrann i Bergen sentrum — i en bygård i krysset Markeveien-Christian Michelsens gate.

26 brannmannskapet fra fire stasjoner rykket ut.

Til sammen 55 personer bor på de to adressene: Christian Michelsens gate 11-5 og Markeveien 6-10. Bygget ligger like bak Tinghuset i Bergen.

— Jeg gikk forbi like etter at alarmen var gått. Da var det kun kommet en politibil og en lederbil fra brannvesenet. Jeg så røyk fra begge sider av bygget, ut to vinduer. Vinduet som det kom røyk ut av i Markeveien, sto åpent, mener jeg.

Det forteller et vitne til bt.no.

- Måtte bare komme meg ut

Tommy Melaas (32) bor sammen med seks andre i etasjen over der hvor det begynte å brenne. Han var alene hjemme, og satt med hodetelefoner på og surfet på Facebook da han hørte voldsomt med sirener.

— Jeg satt og tenkte på hva jeg skulle ha til middag. Jeg var ikke akkurat forberedt på at det skulle være brann i bygget, sier han.

Da han gikk ut i gangen for å sjekke hva som foregikk, ble han møtt av røyk og svilukt.

— Jeg skjønte at dette ikke var noe værende sted, sier han.

Etter å ha gått rundt seg selv i leiligheten et par ganger sjekket han om det var noen andre i leiligheten eller i etasjen over. Da han kom ut i gangen igjen, veltet røyken mot ham.

— Jeg sprang på badet og fuktet et håndkle for å ha foran ansiktet og sprang ut nødutgangen. Det var den eneste veien jeg kunne kommet meg ut, sier han.

Krisealarm

Da bt.no kom til stedet, sto store mengder ambulansemannskaper klare - og nye ambulanser strømmet til.

To Simon Snorkel-biler kom raskt i aksjon, og brannfolkene begynte å sjekke inn vinduer.

Klokken 17 torsdag hadde flere røykdykkerlag vært inne og sjekket - uten å ha funnet folk i noen av leilighetene.

I leiligheten der brannen startet fikk mannskapene relativt raskt kontroll.

FULL ALARM: Meldingen om storbrann i Bergen sentrum gjorde at svært mange ambulanser ble dirigert til brannstedet. Her står mannskapene og venter like ved Tinghuset.
Ørjan Torheim

— Brannvesenet har meldt at dette er en storbrann. Jeg vet ikke om det befinner seg folk inne i huset, sier operasjonsleder Ronny Lentføhr i Hordaland politidistrikt.

FLAMMER: Her fra baksiden av den brennende bygården.
2211-TIPSER

Røykdykkere er nå i ferd med å gjennomsøke bygget. Alt disponibelt brannmannskap i Bergen brannvesen ble sendt til stedet.— Det er en stor bygningsmasse, så vi vet foreløpig ikke hvor mye brannen har spredt seg. Vi jobber oss gjennom leilighet for leilighet, og kan ikke utelukke at det er folk igjen i bygget, sier underbrannmester Rune Hovlandsdal.

Måtte tilfeldigvis på do

En kvinne som bor i etasjen under der brannen startet, forteller at hun var syk og lå i sengen da brannen startet. Da hun skulle gå på do, merket hun at noe var i gjerde.

— Der var det fullt av røyk. Hvis det ikke var for at jeg måtte på do hadde jeg vært der inne oppe ennå, sier kvinnen, som ikke vil ha navn eller bilde i avisen.

Samboeren hennes kom akkurat hjem fra jobb da brannen startet.

— Jeg gikk inn for å ta meg opp til leiligheten og lukke vinduene, hvis der ikke var så mye røyk. Men det var umulig, sier han.

Han forteller at han ikke så en meter i den tykke røyken.

— Jeg bare sprang ut, sier han.

Ringte innenfra

Det er mange beboere som har ringt brannvesenet fra leiligheter inne i bygården.

— De som har ringt har fått beskjed om å komme seg ut av bygget, sier Hovlandsdal.

— Brannen er meldt under kontroll klokken 17.23, men den er ikke meldt slokket. Vi fortsetter med finsøk og starter med restverdiredning, det vil si dekke til ting og bære ut det som kan reddes. Samtidig starter vi å ventilere ut røyk, sier Hovlandsdal.

55 beboere

Vakthavende sjef, Leif Linde, sier det er 55 beboere til sammen på de to adressene.

— Det var overtent i en leiliighet i andre etasje da vi kom. Brannen spredte seg videre til en leilighet i tredje etasje, og det ble røykutvikling til fjerde etasje og loft. I de øverste etasjene var det også branngasser, men ved å lage hull i takkonstruksjonene fikk vi luftet ut de antenningsfarlige gassene. Nå har vi fått slokket brannen, sier Linde klokken 17.34.

— Oss bekjent er det ingen folk igjen i bygget. Vi har ikke evakuert noen, de som var der har kommet seg ut selv. Det har gjerne ikke vært så mange inne på denne tiden, sier Linde.

Ifølge Linde vil det bli skader på minst to butikker som ligger på bakkeplan i bygården.

Klokken18.45-tiden torsdag sier Linde at de ikke har funnet noen folk i bygget.

— Finsøket er avsluttet uten funn. Men det er mye krinkelkroker og hulrom vi må få luftet ut, så vi har igjen to røykdykkerlag og en Simon Snorkel-bil som vil arbeid utover kvelden.

Får ikke flytte hjem

Ifølge operasjonsleder Ronny Lentføhr i hordalandspolitiet jobbes det torsdag ettermiddag og kveld med å få innlosjert en del beboere ikke kan være i boligene sine i natt.

— De vil få tilbud om å bo på hotell, sier Lentføhr.

RØYK OG FLAMMER: På baksiden av bygården er det stor røykutvikling og synlige flammer i et vindu.
2211-TIPSER
SJEKKER: Brannmannskapeene sjekket inn vinduer i bygården. Det skal være røykutvikling fra flere leiligheter, og de blir nå gjennomsøkt.
Ørjan Torheim