Siste kl. 21.50: Brannen er nå slukket, melder brannvesenet.

Brannvesenet fikk klokken 20.32 melding om brann på Møhlenpris skole i Zetlitz gate i Bergen.

Det brant kraftig i tredje etasje, i fløyen der gymsalen ligger.

— Røyken velter ut. Det lukter røyk over hele Møhlenpris, sa BTs reporter mens brannen raste som verst.

Det var i 21.30-tiden usikkert hvor store skader skolen har fått. Men hele fløyen mot Trikkehallen har trolig store brann- og vannskader.

Gråt for skolen sin

Nabo og lærer på skolen, Monika Bru, forteller at hun hørte brannalarmen gikk på skolen og gikk ut for å undersøke.

KAMP MOT FLAMMENE: Brannvesenet sendte store styrker til Møhlenpris.
PÅL ANDREAS MÆLAND

— Jeg ringte brannvesenet. Det tok lang tid før noen kom, da kom det først en vekter. Vi så røyken, og i det brannvesenet kom sto flammene ut av vinduene, forteller hun.Bru er bekymret for hvordan det skal gå med skolen, som har vært stengt i to år for oppussing. Det vil si, oppussingen er fortsatt ikke startet.

— De skulle visstnok begynne i januar. Men nå frykter jeg at kommunen vil bruke anledningen til å rive bygget, sier hun.

Bru forteller at hun tok til tårene da hun skjønte at skolen sto i fyll fyr. Bygningen er av mur, men loftet og mange innvendige konstruksjoner er av tre.

- Større sak

Vaktkommandør Rune Hovlandsdal ved 110-sentralen i Hordaland sier de ble varslet av et vitne som så flammene fra utsiden.

— Det er for tidlig å si noe om skadeomfanget, men dette er en større sak, sier Hovlandsdal.

Brannfolk gjennomsøker nå bygget på jakt etter arnestedet og personer. Foreløpig er det ingenting tyder på at det var noen i bygningen da det begynte å brenne.

Brannvesenet sendte hele 25 mann til stedet, som ligger like ved Trikkehallen i Bergen sentrum.

— Vi rykket ut med alt vi har, unntatt Fana stasjon, sier Hovlandsdal.

Skolen ble bygget i 1911 og er karakterisert som verneverdig. Det er tegnet av den kjente byarkitekten Kaspar Hassel. Den skal totalrehabiliteres, og elever og administrasjon har flyttet til i brakkebygg ved Johanneskirken.

Så lys i bygget

Thomas Neverdal var en av de første som kom til brannstedet, sammen med kameratene sine.

møhlen.jpg
EIRIK BREKKE

— Flammene sto opp av vinduene. Det var veldig dramatisk, men så plutselig forsvant de og det kom røyk i stedet, forteller han.Røyken la seg over hele Møhlenpris, og naboer strømmet til å for å se på.

Flere naboer som BT snakket med, var kritisk til hvordan kommunen har tatt vare på skolebygget etter at det ble stengt. De tror uvedkommende har tatt seg inn i bygget. Det skal ha vært sett lys i bygget tidligere fredag.

Vet du noe om saken? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post

STORBRANN: En horde av brannfolk kjempet mot flammene fredag kveld. Røyken lå tykk over området ved 20.45-tiden.
Adrian Søgnen
LUKKET: Slik ser Møhlenpris skole ut i dagslys. Fylkeskonservator Per Morten Ekerhovd mener skolen må rehabiliteres, og ikke rives. Brannen fredag var i fløyen lengst vekke.