63-åringen ble pågrepet på Flesland etter at han hadde vært i London denne uken.

Storbedrageren som er dømt en rekke ganger for bedragerier, har vist seg å være umulig å få tak i for politiet. Han dukket ikke opp da den nye bedragerisaken mot ham skulle begynne i mars i år. Siden har han vært som sunket i jorden overfor politiet.

— Vi har prøvd å få tak i ham tre ganger uten hell. Nå mener vi det er grunnlag for å fengsle ham, sier politiadvokat Steinar Andersen.

Flaut med politi

63-åringen selv mener det er tullete av politiet å ville fengsle ham til jul. Han bedyrer at det aldri har vært meningen fra hans side å stikke av fra politiet. At han ikke har svart på gjentatte henvendelser skyldes blant annet at han ikke liker å besvare henvendelser fra ukjent nummer, noe som politifolk pleier å ringe fra.

Under fengslingen lillejulaften sa 63-åringen seg villig til å gå med både fotlenke og melde seg to ganger til dagen i stedet for å bli fengslet i julen. Han vil likevel ikke opplyse for verken politiet eller dommer hvor han bor. Årsaken er at han synes det blir så flaut dersom den personen han bor med skal bli utsatt for politibesøk på grunn av hans egen situasjon.

Bedratt for 3 millioner kroner

Bakgrunnen til 63-åringen er flere dommer og anklager om bedragerier.

Høsten 2003 ble den såkalte Wigandgården, som ligger over veien fra Bystasjonen, like ved Fylkesbygget, lagt ut for salg.

63-åringen skal da ha oppsøkt en rekke personer og tilbudt dem å være med på en rask og lukrativ eiendomshandel. Opplegget skal ha vært at de sammen skulle kjøpe gården for så å selge den videre til en annen med god fortjeneste.

Ifølge bedrageritiltalen greide 63-åringen å få fire privatpersoner til å overføre nesten tre millioner kroner til ham. Et ektepar på rundt 80 år betalte ut 200.000, en 73-åring ga ham 1.750.000 mens en 51-åring ga ham en million kroner. Til sammen nesten tre millioner kroner mener politiet at mannen bedro disse menneskene for.

- Han virket hyggelig

73-åringen som betalte ut 1.750.000 kroner til den bedrageritiltalte 63-åringen har fortalt BT at han ble kjent med ham under en tur utenlands der 63-åringen, som var selger, skulle vise frem noen hus.

— Han virket som en hyggelig og dyktig person. Han viste oss et diplom som viste at han hadde blitt årets selger fordi ingen solgte så mange feriehus som ham.

63-åringen er også tiltalt for bedrageri og bedrageriforsøk mot to italienske og en spansk bank.

I september 2003 skal han ha medvirket til at Veneto Banca i Italia overførte ca. 1,3 millioner kroner til hans konto i BN Bank. Pengene kom fra kontoen til et italiensk selskap på grunnlag av en faks med falske signaturer. Kort etter at pengene kom inn på konto, tok han dem ut og brukte dem.

Dømt seks ganger

I tillegg skal han ha mislykkes i to andre bedrageriforsøk mot utenlandske banker på til sammen over 3,1 millioner kroner. Dersom det ikke kan bevises bedrageri og bedrageriforsøk, mener politiet at det er underslag og heleri.

63-åringen er dømt seks ganger tidligere for blant annet bedrageri. Den lengste dommen - fra 1992 - var på tre år og tre måneder. Også det var bedrageri i millionklassen.

63-åringen nekter straffskyld for alle punktene i tiltalen og kom med en egen henstilling til pressen om å ta hensyn til hans situasjon da han ble fremstilt for fengsling.

Dommeren fengslet mannen i fire uker.