Litt før klokken 14.30 fikk politiet melding fra verditransportselskapet Nokas om at de ikke klarte å få kontakt med en av sine verditransporter. Bilen var på vei østfra mot Bergen, og hadde akkurat passert Voss da alarmen gikk.

Politiet var langt fra sikre på at det kunne dreie seg om en kapring, men tok ingen sjanser.

— Når det gjelder rutinene disse sjåførene har, ser ikke ting ut til å være helt på stell. Derfor aksjonerer politi både fra Voss og Bergen, for å få sjekket ut bilen, sa operasjonsleder Erik Gjesdal litt etter klokken 14.30.

Lette etter bilen

Store, væpnede politistyrker rykket ut fra Bergen mot Voss. Ifølge vitner skal det ha blitt satt opp veisperringer flere steder. Etter observasjoner av bilen på flere punkter langs E16, samlet politiet seg ved Dale i 15-tiden.

SPERRINGER: I tillegg til mannskapene som deltok i aksjonen mot verditransporten ved Stamnes, tok flere patruljer oppstilling på Dalseid.
Arne Hofseth

— Sykdomstilfelle

Litt før klokken 15.30 opplyste politiet at de hadde kontroll på bilen, og gjorde seg klare til å gå til aksjon på Stamnes i nærheten av Dale.

Klokken 15.32 var aksjonen avsluttet.

— Vi har stoppet bilen og har kontroll på føreren. Han var alene i bilen. Det dreier seg ikke om noe ran eller ransforsøk, men et sykdomstilfelle, sa operasjonsleder Arild Gjesdal like etterpå.

Han ønsker ikke å utdype hva han mener med «sykdomstilfelle». Verditransportsjåføren er kjørt til legevakt for kontroll, ifølge politiet.

- Krever kun en sjåfør

Nokas oppgir på sin nettside at de henter penger 800.000 steder hvert år (se også faktaboks).

Konserndirektør med ansvar for kontanthåndtering i selskapet, Peter Wesenberg, sier til BT at den aktuelle verditransporten kjørte en ordinær rute som i henhold til interne rutiner kun krever én sjåfør.

— Vekterne skal rutinemessig melde inn periodisk når de er på verditransportoppdrag. Dette skjedde ikke i dette tilfellet, og en alarm ble derfor utløst. Vekteren fikk ikke meldt fra grunnet sykdom, sier Wesenberg, som ikke vil utdype hva som ligger i at sjåføren ble syk.

Selv om det var falsk alarm denne gangen, er NOKAS glade for at politiet reagerte såpass raskt.

— I Norge er vi så heldige at vi har et godt samarbeid med politiet. Du kan aldri vite hva som er en reell situasjon, og det er en trygghet for oss at politiet tar slike situasjoner så alvorlig som i denne saken, sier Wesenberg.

To ranforsøk i Rogaland

Onsdag gikk ransalarmen både i Sandnes og Stavanger. En mørkkledd mann skal ha prøvd å rane en verditransport utenfor Sandnes Sparebank. Senere prøvde noen å rane en bank i Stavanger.

Ingen er ennå pågrepet etter disse episodene, men en bil som ble benyttet under ranet i Stavanger, er funnet.

Tips eller bilder? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post

STOPPET: Politiet aksjonerte mot verditransporten på Stamnes ved Dale.
2211-TIPSER