I går svarte Helse Bergen-direktør Anne Kverneland Bogsnes bt.no-leserne på nettmøte. Les svarene her.

Og de utfordrer innbyggerne i Bergen og Hordaland med bergensordfører Herman Friele i spissen til å gjøre det samme.

Både onsdag og torsdag er lagt opp til en storstilt massemobilisering før styret i Helse Bergen torsdag ettermiddag skal ta stilling til budsjettet.

Punktmarkering

Onsdag formiddag står alle de 27 fagforeningene som organiserer ansatte ved sykehuset bak en punktmarkering i sykehusets hovedinngang i Sentralblokken

– Vi regner med det blir folksomt i foajeen den halvtimen den politiske protesten varer. Det er et voldsomt engasjement til støtte for arbeidsplassen og pasientene våre, sier talsmann for demonstrasjonen, Espen Rostrup Ellingsen til Bergens Tidende.

E-post til helseministeren

– Nå er tålmodigheten vår slutt, sier overlege Anne Berit Guttormsen. Høsten 2002 samlet hun sammen med overlegekollega Hans Flaatten inn over 3500 underskrifter blant ansatte i Helse Bergen mot skevfordelingen av helsemidlene som vestlendingene i en årrekke er blitt utsatt for.

Nå er overlegen på intensivavdelingen igjen på krigsstien. I løpet av helgen har hun fått sendt ut e-post til nesten samtlige 8500 ansatte med oppfordring om å stille på styremøtet torsdag. Samtidig har hun også sørget for at helseminister Sylvia Brustad og nestleder i helse— og Omsorgskomiteen på Stortinget, Rune Skjælaaen har fått e-post om situasjonen:

– Jeg håper det blir proppfullt både i møtelokalet, gangen og trappen utenfor. Styremedlemmene skal vite at dette er en sak vi ansatte ønsker å engasjere oss i, sier Guttormsen

Vil ha ordføreren med

Samtidig har hun også latt oppfordringen gå til ordfører Herman Friele om å stille på styremøtet torsdag.

– Jeg har sjekket møteplanen din for torsdag. Du har et lunsjmøte klokken 12, men ingenting klokken 14. Det betyr at du kan rekke styremøtet i Helse Bergen, skriver den frimodige overlegen til ordføreren.

– Men jeg kan ikke stille på et styremøte uten å være invitert. Det har med formalia å gjøre, sier Friele til BT.

– Og jeg tror ikke jeg skal stå i spissen for noen aksjon uten at jeg har mer kunnskap og innsikt. Men på prinsipielt grunnlag kan jeg ikke forstå hvorfor Haukeland blir skjevfordelt. Det må korrigeres, fortsetter ordføreren.

Han lover å lese e-posten i dag, og vil sette seg inn i problemene til sykehuset.

Skal være spydspiss

– Haukeland universitetssykehus er noe mer enn en fabrikk eller produksjonsenhet for pasientbehandling og bedre helse. Som universitetssykehus skal vi også være en spydspiss, regionalt, nasjonalt og internasjonalt i både pasientbehandling, undervisning og forskning. Det forplikter både oss og helsemyndighetene, sier Guttormsen .

Hun er ikke imponert over helsemyndighetenes respons.

For tre og et halvt år siden oversendte hun hele bunken med protestunderskrifter til daværende helseminister Dagfinn Høybråten. Hun fikk ikke engang svar.

Tause politikere

Nåværende styreleder i Helse Vest, stortingsrepresentant for Høyre, Oddvard Nilsen og Rune Skjælaaen som nå sitter i Stortingets helse og omsorgskomite, var også på Guttormsens adresseliste i september for tre og et halvt år siden.

– Jeg fikk ingen reaksjon fra noen av dem, sier Guttormsen.

Nå har Skjælaaen fått en ny henvendelse fra Guttormsen. Denne gang har hun tydelig fått vekket Senterpartirepresentantens interesse.

– Denne gang tok det fem minutter før han svarte, sier Guttormsen.

Stortinget skal begynne å rette opp skjevfordelingen i 2007. Men Guttormsen og hennes kolleger på Haukeland universitetssykehus mener det er for sent.

– Det er for sent å snyte seg når nesen er borte. Det er for sent når kompetansen er bygd ned fordi det tar år å bygge den opp igjen, konstaterer hun.

I sin protestaksjon har Guttormsen følge både av de medisinsk faglige lederne ved sykehuset og Sykepleiefaglig forum.

SVARTE BT-LESERNE: Helse Bergen-direktør Anne Kverneland Bogsnes avviser at hun vil gå av hvis hun ikke blirenig med styret. I går svarte hun bt.no-leserne på nettmøte. FOTO: PÅL ENGESÆTHER