— Måkene, sier divisjonsleder Bengt Angeltvedt, der han står i sur blest på Torgallmenningen klokken fire natt til søndag.

— Måkene er en god pekepinn. Når de våger seg helt ned på bakkenivå for å ete, har folk begynt å trekke seg ut av sentrum igjen.

På Ole Bulls plass veiver folk frem og tilbake, med raknete strømper og julebordsslipset på skeive. Åtte-ni grader og rå vind gjør lørdagsnatten sur og kald, selv for oss som er godt påkledd. Likevel veiver ungjentene forbi jakkeløse, iført så tynne og utringede topper at det hele må anses som en søknad om lungebetennelse. En dritings jente kommer seg knapt bort fra potettrikken på Ole Bulls plass før nattmaten gulpes opp igjen i en flom av oppkast. Sekunder etter dukker det opp en kavaler. Ikke for å hjelpe den overstadig berusede jenten. Men for å kline.

Politiet på busstur

— De aller, aller fleste vi møter på er svært hyggelige, og det er helt fint at folk går på byen for å kose seg. Men Bergen skal ikke være Norges svar på Ibiza, sier Angeltvedt.

Han er leder for et nytt prosjekt som skal fange opp problemene med fyll og vold før de har skjedd.

En del av prosjektet er at politiet har innført en betydelig bemanningsøkning i helgene, for å være mer synlig. Denne lørdagskvelden har politifolk tatt bussen inn til byen for å følge hordene av partyklare mennesker. For på vennlig vis å sjekke stemningen, for å bli sett, for å begrense alkoholinntaket på vei inn til byen.

En annen del er at politiet, sammen med transportselskapene, kommunen og utestedene, skal legge forholdene bedre til rette for et smertefritt natteliv. Er belysningen i gatene god nok? Er det nok toaletter på utestedene? Er det uorganiserte køer? Får folk nok alburom?

— Vi har hatt et kjempeproblem med å tømme byen, sier Angeltvedt.

For det skal ikke alltid mye til. Ikke når hundrevis, kanskje tusenvis, av mennesker ramler samtidig ut fra nattklubbene. Alle skal i minibanken, alle skal ha nattmat, og alle skal ha taxi hjem samtidig. Med høy promille, dårlig vær og en time i taxikø, skal det gjerne ikke mer enn en skeiv kommentar eller et sjanglete dult i ryggen før knyttnevene flyr, blodet spruter og tennene hagler. Og kanskje en eller annen blir skadet for livet.

- Må få pusterom

Kommandobilen siger sakte rundt i byen, svinger innom Vågsallmenningen. Utenfor nattklubben Mood er det tett med folk, lang kø og god stemning.

— Dette området har alle elementene som skal til for at ting kan skje. Tusen mennesker kommer ut samtidig fra nattklubben, i en gate uten belysning. At området har minibank, matservering og nattbuss/taxiholdeplass like ved, øker sjansene for voldstilfeller, forteller Lyssand og Angeltvedt.

— Det er viktig at folk får pusterom. Kanskje det f.eks. hadde hjulpet å flytte bussholdeplassen utenfor Torget Music Pub like opp til DNB-huset, der det ikke er ikke så mye trengsel?

Det er ikke akkurat små deler av politiets arbeid i helgene som skyldes for mye tequila eller Liebfraumilch. Og dritt avler dritt.

— Går du og vasser i boss, er det lettere selv å slippe fra seg boss, sier divisjonsleder Angeltvedt, og forteller om et politifaglig eksperiment som ble gjort i USA. To like biler ble parkert ved siden av hverandre. På den ene bilen knuste politiet rutene, før de trakk seg tilbake. Det gikk ikke lang tid før bilen med de knuste rutene var fullstendig ramponert. Den andre bilen var urørt.

Tørste 10-åringer

— Fy faen så, schnøft, dumme dere ser ut!

Det er virkelig ikke små mengder fyllerør Lyssand og Angeltvedt får høre i løpet av runden. Noen vil bli tatt bilde av, noen vil prate, andre vil bare fortelle at «purken er noen jevvla svin», at det var ikke de rette folkene som ble tatt i åsanedrapet, og en godt voksen dame tar tak i Angeltvedt og sier at «nå er det jammen på tide at du eskorterer meg inn på Rick's». En hippie stikker hodet inn i politibilen og sier at «de der ungdommene er faen ikke kloke», men etter noen titalls forsøk på å si «ha det bra» blir de endelig kvitt ham.

En fyr kommer bort og spør Lyssand hvor pirattaxiene går fra. Noen syttenårige jenter oppsøker kommandobilen for å klage på et utested som har servert dem vodka - til tross for at de er mindreårige. Og syttenåringene er ikke blant de yngste. Tidligere på kvelden: En kvinnelig politibetjent heller ut to ølbokser hun har tatt fra noen unger i Lindebergsmauet.

— Den yngste i gjengen var ti år gammel, forteller hun.

4000 i bot

Like før klokken 02.00 har en overforfrisket ung herremann i lengre tid vært plagsom mot betjeningen i en Narvesen-kiosk. Angeltvedt gir fyren en sjanse, og ber ham om å forlate kiosken og komme seg hjem. Unggutten svarer med øyeblikkelig å sjangle tilbake inn i Narvesen-kiosken. Dermed ender novemberkvelden i håndjern, i baksetet på en politibil. Så ble likevel ikke helgens fangst en søt pike, men overnatting på politihuset, minst 4000 kroner i bot og anmeldelse for å ikke ha fulgt politiets pålegg om å fjerne seg. Pluss anmerkning på rullebladet.

Vi parkerer kommandobilen og tar beina fatt. Politibilen blir omhyggelig låst.

— Ellers hadde den vært ribbet på et blunk, sier Angeltvedt.

Lyssand får enda en beskjed på øret. En mann som har bundet fast hunden sin i et smau ved Skipperstuen, melder at hunden nå er borte.

Det nærmer seg stengetid. Glasskår singler over våt brostein i det fjerne. Primalskrikene fra tøffe gutter begynner å tilta.

Stille kveld

På Ole Bulls plass er køen stor, men taxiene få. Derfor tar politiet kontakt med taxiselskapene. Snart triller taxiene ned på Ole Bulls plass, og køen forsvinner inn i trygge, varme taxier.

Altså: et problem avverget.

Det er et ikke akkurat få politibiler som står synlig på Torgallmenningen i rushtrafikken, fra klokken 03.00 til 04.00. Blant annet har det kommet patruljer fra distriktene utenfor sentrum for å hjelpe til i kebab&taxitimen. Skjønt, i natt var det eksemplarisk lite trøbbel.

Over Torgallmenningen sirkler måkene seg stadig lengre ned, for et koldtbord av halvspiste kebaber og BigMac-rester de knapt kommer til å se igjen.

Før neste helg. Og helgen etterpå. Og...

Knut Egil Wang