HEGE PAULSEN

I disse dager distribueres brev til foreldre med barn på barne— og ungdomsskolene i Bergen. I løpet av kort tid skal brevene returneres med underskrift. På denne måten håper Bjørn Johan Endresen og Turid Hølleland fra Foreldrenes Arbeidsutvalg (FAU) på Seljedalen skole å vise politikerne at det syder av engasjement blant foreldre i Bergen.

— Det er ikke det at folk ikke er engasjerte, men med små barn er det vanskelig å finne tid til å vise engasjement. Det er ikke bare bare å stille opp på demonstrasjon utenfor rådhuset når man har kveldsmat som skal smøres, klær som skal vaskes og små barn som skal legges, sier Hølleland.

— Foreldrene snakker stadig sammen om hvor ille det er at elevenes tilbud reduseres. De færreste av foreldrene gjøre noe med det, men nå får de sjansen, sier Endresen.

Slag i ansiktet

Mandag denne uken la byrådet frem sitt budsjettforslag. Forslaget til skolebudsjett innebærer kraftige kutt i rammetimetallet. Dessuten ble tre skoler foreslått nedlagt.

Endresen og Hølleland fikk idéen til underskriftskampanjen forrige uke.

— Vi skjønte at budsjettforslaget fra byrådet kom til å bli et slag i ansiktet for oss med barn i skolen, så vi begynte å vri hodene for å finne ut hvordan vi kunne protestere, sier Endresen.

Derfra gikk ting fort.

— Jeg er med i Bergen FAU, som er en samleorganisasjon for utvalgene i bydelene, som igjen organiserer utvalgene på de enkelte skolene. Bergen FAU tente umiddelbart på idéen, og kort tid etter at budsjettforslaget ble presentert ble de første brevene distribuert til irriterte foreldre, forteller Endresen engasjert.

10.000 er målet

Turid Hølleland karakteriserer forslaget til skolebudsjett som respektløst ovenfor elevene. Hun mener politikerne glemmer at skolebarna er Norges fremtid.

— Den dårlige økonomien på skolene merkes allerede, barna mine klager på at både den årlige fjellturen og etterlengtede badeturer har forsvunnet. Og så skal de altså kutte enda mer, sukker Endresen.

Nå håper de to ildsjelene at underskriftskampanjen kan få politikerne til å åpne øynene foran budsjettforhandlingene.

— Hvis vi får mer enn 10.000 underskrifter er vi fornøyd med kampanjen. Da må politikerne skjønne at vi mener alvor, sier Endresen.

Underskriftene skal etter planen fremlegges for bystyret på møtet 14. oktober.