SISTE: Rasstedet er undersøkt, og veien åpner igjen cirka kl 14.30. Togene går som normalt.

Stanghelletunnelen på E16 mellom Bergen og Voss var stengt i nærmere fem timer lørdag på grunn av steinras.

En stein på en kubikk raste ned minst 30 meter, skriver Vaksdalsposten.

En geolog undersøkte i ettermiddag rasstedet ved hjelp av helikopter. Han konkluderte med at det ikke er fare for ytterligere ras.

— Veien ble åpnet klokken 14.30, sier trafikkoperatør Morten Hansen til BT.

Endte på togstasjonen

Stanghelletunnelen er 204 meter og ligger i Vaksdal. Steinen traff tunnelportalen og fortsatte sin ferd ned på togstasjonen på Stanghelle. Den stoppet centimetre fra spor 2, som er sperret.

— Det var hell i uhell at det skjedde på stasjonen, ellers hadde ikke togene kommet forbi. Vi har folk på stedet som overvåker trafikken, sier pressevakt Olav Nordli i Jernbaneverket til BT.

Han vet ikke hvor omfattende skader toglinjen har fått.

Mange snudde

Vibekke Kristin Halleland var en av de første til Stanghelletunnelen etter at raset var gått.

— Jeg ble sluppet forbi før det var stengt igjen, sier Halleland.

Trafikkoperatør Hansen fryktet køer, men mange skal ha snudd, særlig fra Bergens-siden. Likevel viser bilder BT har mottatt at det var lange køer ved 13-tiden.

Ikke alle lot seg friste over mulighetene til å kjøre over Kvamskogen (fra Bergens-siden) eller Hardanger (fra Vosse-siden).

En BT-tipser sto på Bergens-siden i over en time. Han var på vei til Sogndal, og fortalte at blant annet om busser som snudde.

Glatte veier

Det har også vært problemer med glatte veier i morgentimene, etter snøfall natt til lørdag. I Bergen er det kommet 2,4 millimeter nedbør. En millimeter nedbør tilsvarer cirka en centimeter nysnø, altså en faktor på ti.

Særlig kom det urovekkende meldinger fra Fanafjellet, der entreprenøren måtte ta seg en ekstrarunde, men foreløpig er det ikke meldt om ulykker.

Meteorologisk Institutt advarer mot skiftende lokale forhold, og minusgrader om natten. I ettermiddag er det begynt å snø igjen.

— Det ser ikke ut til å legge seg i hovedveiene, men på sideveiene må folk være observante. Det er fortsatt vinter i Bergen. Det er bare sånn det er, sier trafikkoperatør Morten Hansen.

— Det er ingen selvfølge, men heller ikke uvanlig at det kommer snø i april, sier vakthavende meteorolog Haldis Berge i Vervarslinga på Vestlandet til BT.

Kan få sommerdekk-bot

De som allerede har skiftet til sommerdekk, kan få problemer.

De som har skiftet dekk, er pliktige å være skodd etter forholdene. De kan bli bøtelagt for å kjøre med sommerdekk Trafikkoperatør Morten Hansen

Statens vegvesen har satt fristen for å ta av piggdekk til førstkommende mandag, men presiserer at datoen er ikke absolutt. Politiet har sagt at de ikke vil prioritere å håndheve fristen.

- Hva med de som allerede har skiftet?

— De som har skiftet dekk, er pliktige å være skodd etter forholdene. De kan bli bøtelagt for å kjøre med sommerdekk, sier Morten Hansen.

Det er også varslet mer snø utover uken, men Hansen frykter ikke kaotiske tilstander på veiene.

  • Tips eller bilder? Send MMS/SMS til 2211 eller e-post
SNØBYGER: Et lavtrykk over og utenfor Møre og Romsdal (se rød ring) sørger for snøbyger over hele Vestlandet. Meteorolog Haldis Berge sier at det været trolig blir bedre over helgen.
YR.NO