Norges Geotekniske Institutt (NGI) utarbeider fortløpende skredvarsler, og ber nå alle som ferdes ute på ski om å være obs på snøforholdene, skriver Aftenposten.no.

— Det er generelt dårlig fundament i snøen i hele landet nå, og skumle forhold i fjellet i hele Norge, sier skredekspert Kalle Kronholm.

— Vinden har lagt ut snø i skråninger. Noen steder er det mye snø, andre steder lite, men strukturen i snødekket må man uansett være på vakt for. Vanligvis er det skiløpere som utløser snøskred. Men når skredfaren er oppe i faregrad 4 (stor skredfare), slik det er mange steder i landet nå, kan det også gå naturlig utløste skred som kan gå veldig langt, slik at folk kan gå på ski på flatmark og bli tatt av ras, forklarer skredeksperten til Aftenposten.no.

Stor fare i vest

Den internasjonale skredfareskalaen går fra faregrad 1, som er liten skredfare, til faregrad 5, meget stor skredfare.

På Vestlandet melder NGI nå om stor skredfare og faregrad 4 lokalt mange steder. Spesielt i Sunnmørsalpene må folk være på vakt.

Mye nedbør i nyttårshelgen har ført til stor snøskredfare langs flere veier i Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal.

— I vest er det forholdsvis mildt, og her vil det fortsette å komme nedbør i dag, etter flere dager med snø på svakt fundament, sier Kronholm.

Sjekk våre webkamera: Bavallen | Eikedalen | Fedje | Finse | Flåm | Fløyen | Furedalen | Helleneset | Herdla | Leirvik | Stryn | Torgallmenningen | Ulriken | Voss | Vågen

Stengte veier

Geiranger er mandag uten veisamband på grunn av fare for snøras, og flere fylkesveier i landsdelen er stengt av ras.

— Fem fylkesveier er stengt i regionen i dag, og foretas en fortløpende vurdering om når de skal åpnes igjen, sier Sven Grytdal, vaktoperatør ved Vegtrafikksentralen i region Midt-Norge til Aftenposten.no.

Følgende veier er stengt etter snøras:

  • Fylkesvei 651 fra Strømshavn til Austerfjord
  • Fylkesvei 43 fra Vatne til Hunnset
  • Fylkesvie 60 fra Hellsylt til Stranda
  • Fylkesvei 655 fra Fivelstad til Skylstad, strekningen Norangsdalen.
  • Fylkesvei 63 fra Indreeide til Geiranger er stengt på grunn av fare for snøras. Her vil det bli foretatt en vurdering om åpning av veien tidligst tirsdag.
  • Det har gått et lite snøras på fylkevei 569 mellom Dalseid og Romarheim ved Eidslandet. Veien er smal og bilene kommer ikke forbi, men vi har folk på vei dit nå, sier Lene Westrheim, vaktoperatør ved Vegtrafikksentralen Vest til Aftenposten.no kl. 14:40 mandag ettermiddag.

— Fylkevei 720 ved Hjelle er stengt, og fylkevei 723 er planlagt stengt ved Hogrenning kl. 16:00, grunnet fare for ras, sier Ketil Molvær, trafikkoperatør veftrafikksentralen i Lærdal.

— Ingen av veiene åpner i dag, og det vil bli tatt en ny vurdering i morgen når det lysner, opplyser han.

Det er ingen stengte veier av slike årsaker på Østlandet, sier trafikkoperatør Terese Thowsen ved Statens vegvesen region Øst.

Værmelding der du bor: Prøv vår værtjeneste!

Mindre nedbør i nord

I Nord-Norge har skredfaren vært oppe i grad 4 de siste dagene, og det har gått flere skred siden nyttårsaften. Men i denne landsdelen er faregraden nå nedjustert til markert skredfare (3), fordi nedbøren har avtatt og ventes å avta de neste dagene.

— Noen skoler holder stengt i dag på grunn av skredfare, og noen veier er stengt her også. Men her har situasjonen roet seg en del, sier Kronholm.

På Østlandet øst for Finse har det kommet veldig lite nysnø, og her melder NGI mandag ommoderat skredfare (2). Vest for Finse er det noe mer nedbør og skredfare noen steder, og skiløpere rådes til å ferdes forsiktig.

Unngå bratte heng

Det er også verdt å merke seg at lav eller moderat skredfare er ikke ensbetydende med få ulykker. Det er nemlig når det skredfaren er moderat og markert at folk tar størst sjanser. Erfaringsmessig skjer de fleste ulykker i fjellet når det er skredfare på nivå 3, men en av tre dødsulykker for skiløpere skjer når det er skredfare 2.

Tommelfingerregel nummer en for skigåere i fjellheimen slik snøforholdene er nå, er ifølge NGI å unngå bratt terreng, hvilket vil si bakker med mer enn 30 graders helling. Til sammenligning har de bratteste hengene i slalombakkene en helling på rundt 30 grader.

Hvis du først går i bratt terreng, bør du alltid ha med deg sondestang og en god spade. Du bør også ha på deg en elektronisk sendermottaker, og kunne bruke denne.

NGI ber folk om å primært holde seg til oppkjørte løyper, og følge fortløpende med på værvarsler og skredvarsler.

— Hvis man ferdes i områder hvor faregraden er på 3 eller 4 kreves det mye erfaring, særlig hvis man kjører utenfor løypene. Og for toppturer i slike områder må man være helt sikker på at man ferdes trygt i terrenget, sier Kronholm.

Ta konservative valg

  • Vi oppfordrer folk til å være ekstra forsiktige når de er ute og går slik som forholdene er nå. Dette er ikke tiden for de spektakulære toppturene, og skråningene skal man unngå akkurat nå, sier Jahn Petter Berentsen, landsrådsleder for hjelpekorpset i Røde Kors til Aftenposten.no

Han understreker at det er fullt mulig å ha flotte opplevelser ute i naturen, men at man må være spesielt oppmerksom når underlaget er såpass utstabilt som det er nå.

— Skråninger med 30 graders helling er helt uaktuelle, og skråninger fra og med 20 graders helling bør man også unngå. Ta konservative rutevalg, som er trygge, og hvor du ser at det er god sikkerhet. Det er lurt å snakke med kjentfolk før man legger ut på tur, og så bør man legge til en liten ekstra sikkerhetssone, er rådet fra Berentsen, som legger til at han ønsker alle en god tur.