Det blir betydelig mildere i fjellet i løpet av helgen. I tillegg har det regnet mye, og vinden har vært sterk.

-Summen av dette blir svært stor snøskredfare i fjellet, advarer meteorolog Åge Åsen i Meteorologisk institutt.

Vær forsiktig!

Dermed bør alle som har planer om å ferdes i fjellet all grunn til å opptre varsomt. Faren for snøskred er sendt ut fra og med i dag, men de verste forholdene får vi nok i morgen.

-På søndag får vi lokalt store nedbørsmengder både i Hordaland og Sogn og Fjordane, og det ventes stor snøskredfare i fjellet sør for stad, spår Åsen.

Det er sterk vind, nedbør og stigende temperaturer som gir den økende snøskredfaren. I dag har uværet i fjellet medført flere stengte fjelloverganger og en rekke kolonnekjøringer på noen av strekningene.

-Vinden i fjellet vil avta utover ettermiddagen. Det blir gradvis lettere utover lørdagen, og det vil komme mindre nedbør, forteller Åsen.

Utsiktene for morgendagen er imidlertid langt dårligere.

-Det vil blåse opp igjen i natt, og mildværet vil fortsette. Det vil regne en del, helt opp til 1000-1200 meter over havet. Så faren for snøskred i fjellet vil være meget stor på søndag, sier han.

Stengte veier

En rekke veier i fjellet var lørdag stengt på grunn av dårlig vær: Hardangervidda og Hol-Aurland er stengt, og det er kolonnekjøring over Hemsedalsfjellet og Haukelifjell.

Vegtrafikksentralen regner med at stengningene vil bli opprettholdt utover dagen, etter som det er meldt mye snø og vind i fjellet.

Også over Filefjell er det kolonnekjøring, mens Vikafjellet først åpner torsdag på grunn av opprydning.

FARE: Det er stor snøskredfare i fjellet denne helgen.