Bergensbanen kan tidligst åpnes mandag, opplyser vakthavende informasjonssjef Kjell Bakken i Jernbaneverket.

— Det er to ting som gjør at vi avslutter nå, værforholdene har forverret seg og rasfaren har økt. I samråd med skredeksperter fra Norges Geotekniske institutt har vi valgt å avslutte arbeidet av hensyn til sikkerheten for mannskapet, sier Bakken.

I tillegg har Jernbaneverket hatt store tekniske problemer med den roterende snøfreser som rydder snø på østsiden av det avsporede toget. Arbeidet er nå innstilt til lørdag ettermiddag.

- Dårligere vær

— Det er på bakgrunn av at værmeldignene tilsier dårligere vær, sier Bakken.

Bergensbanen holdes nå oppe til Myrdal og ned til Flåm på vestsiden og til Finse på østsiden. Hallingskeid er den eneste stasjonen som ikke kan nås.

Arbeidet med å rydde toglinjen frem til det avsporede toget startet opp igjen fredag morgen. Da hadde bergingstoget, som selv hadde kjørt seg fast i snøen, blitt gravd løs igjen.

Klokken kvart over tre torsdag ettermiddag kjørte bergingstoget seg fast i snøen ved Hallingskeid stasjon. Dette toget skulle berge deler av Signatur-toget som sporet av onsdag morgen. I løpet av natten har Jernbaneverket klart å få løs dette toget og fredag morgen sto det på Ål stasjon.

Se video fra ulykkestoget

I går hadde Jernbaneverket også store problemer med å få ryddet skinnegangen for snø, etter at en selvdreven snøfreser sluttet å fungere.

To snøfresere

— Snøfreseren som hadde problemer er reparert i løpet av natten, og rydder nå vestover mot Hallingskeid, mot der avsporede toget står, sier informasjonssjef Kjell Bakken i Jernbaneverket.

Klokken ni fredag morgen hadde Jernbaneverket ha et møte for å planlegge det videre arbeidet.

— Skinnegangen ryddes også vestfra, vi har fått inn en ny snøfreser der og rydder på begge sider av det avsporede toget. Straks vi får ryddet og får åpnet linjen vil vi sende bergingstoget tilbake, sier Bakken.

Han sier det er for tidlig å si noe om når Bergensbanen kan åpnes for trafikk igjen.

— Det viktigste for oss er å få åpnet banen så fort som mulig, men planen om å åpne i kveld er ikke så veldig realistisk lenger. Det er heller ikke snakk om noen bedring i været, sier Bakken.

I går var det snøfokk, 17 kuldegrader og storm i kastene.

Skjære løs vognene

To av vognene til det avsporede toget står fortsatt på skinnene, og disse skal skjæres løs og trekkes unna.

— De to andre vognene vil foreløpig bli liggende. Vår prioritet er å få åpnet banen raskest mulig, sier Bakken.

I går har inspektører fra Statens Havarikommisjon for Transport vært på stedet, men det er fremdeles uklart hvorfor avsporingen skjedde.

— Det eneste vi kan si er at toget kjørte inn i et snøras. Hvorfor det sporet av er uklart. Nå samler vi inn opplysninger. Det kan ta et år eller mer før den endelige rapporten er klar, sier inspektør Henning Johansen.

Se video fra ulykkestoget

JO HJELLE
Helge Sunde